Extern

Decizie de ultimă oră pentru ţările din Europa cu privire la vaccinului Astra Zeneca

Vaccinul Covid-19 AstraZeneca/Oxford este unul sigur și eficient, s-a transmis în timpul unei conferințe de presă de la sediul EMA din Amsterdam.

Bună seara, doamnelor și domnilor, și vă mulțumesc că v-ați alăturat acestei conferințe de presă.
Comitetul nostru de experți în siguranța medicamentelor a ajuns la o concluzie după analizarea cazurilor de cheaguri de sânge apărute la persoanele vaccinate cu vaccinul Covid-19 AstraZeneca.

Comitetul a ajuns o concluzie clară și științifică. Acesta este un vaccin sigur și eficient. Beneficiile în protejarea persoanelor de Covid-19, cu riscurile asociate de moarte și spitalizare, depășesc posibilele riscuri. Comitetul a concluzionat și că vaccinul nu este asociat cu un risc crescut de tromboză sau cheaguri de sânge”, a spus șefa EMA, Emer Cooke.

Ţările din Europa aşteaptă avizul cu atât mai mult cu cât Uniunea Europeană, aflată în plină penurie de vaccinuri, se bazează pe milioane de doze ale vaccinului produs de compania britanică AstraZeneca.

Şapte state membre UE, printre care Germania şi Franţa, s-au alăturat la începutul săptămânii listei cu 15 ţări care au suspendat administrarea acestui vaccin în urma manifestării unor efecte adverse, precum dificultăţi de coagulare a sângelui.

Şefa EMA, Emer Cooke, s-a declarat deja ”ferm convinsă” că în cazul acestui vaccin beneficiile depăşesc riscurile. Deşi nu este exclus ca EMA să recomande suspendarea utilizării vaccinului AstraZeneca în ţările din Europa, agenţia s-ar putea mulţumi cu publicarea unui ”avertisment suplimentar”, a adăugat ea

sursa