Extern

Olanda suspendă utilizarea vaccinului AstraZeneca

Olanda a suspendat duminică utilizarea vaccinului anti-COVID de la AstraZeneca din cauza suspicinilor cu privire la posibilele efecte secundare, scrie Agerpres, care citează AFP.

Guvernul olandez a declarat că măsura, care va fi valabilă cel puțin până în 29 martie, este una de precauție.

„Pe baza noilor informaţii, Autoritatea olandeză pentru medicamente a recomandat, ca măsură de precauţie şi în aşteptarea unei anchete mai aprofundate, să suspende administrarea vaccinului AstraZeneca” împotriva COVID-19, a informat Ministerul Sănătăţii din Olanda.

„Trebuie să ne asigurăm că totul este corect, așa că este înțelept să ne oprim pentru moment”, a declarat ministrul olandez al Sănătății, Hugo de Jonge.

Mai multe ţări europene au suspendat parțial sau total administrarea cu vaccinul de la AstraZeneca din cauza unor posibile reacții adverse grave. De asemenea, în România au fost retrase pentru moment lotul de la AstraZeneca ABV2865, care a fost suspendat și în Italia.

Compania farmaceutică AstraZeneca a anunţat că a încheiat duminică o analiză a procesului de vaccinare cu serul anti-COVID-19 pe care l-a produs şi nu a descoperit vreo dovadă a unui risc crescut de formare de cheaguri sanguine la persoanele inoculate cu acest vaccin.