Actualitate

Viaţa „de lux“ a lui Arsenie Boca: cât de bogat a fost duhovnicul

Viaţa „de lux“ a lui Arsenie Boca: cât de bogat a fost duhovniculViaţa „de lux“ a lui Arsenie Boca: cât de bogat a fost duhovnicul şi cum a devenit un personaj influent, de care s-au temut chiar şi soţii Ceauşescu

Părintele Arsenie Boca s-ar fi bucurat de o poziţie privilegiată în societate, susţin cei care vor să îi demitizeze imaginea de martir al regimului comunist. Şi aceasta în ciuda faptului că duhovnicul a fost urmărit, timp de mai mulţi ani, pas cu pas, de organele Securităţii, că a fost deţinut în închisorile din timpul comunismului şi obligat să renunţe la straiele monahale. Viaţa duhovnicului Arsenie Boca a dat naştere a numeroase controverse. O serie de mărturii descoperite în notele informative păstrate în arhivele fostei Securităţi sau provenite de la foştii săi apropiaţi l-au prezentat cu o imagine total diferită de cea a martirului închisorilor regimului comunist şi a călugărului cu o aură de sfânt, pentru care este cunoscut cel mai adesea. În tinereţea sa, atunci când slujea la Mănăstirea Prislop, călugărul a fost descris ca fiind extrem de cumpătat. „Ducând o viaţă severă şi supunându-se unei asceze riguroase, s-a impus atenţiei tuturor călugărilor şi credincioşilor care mergeau la mănăstire. El mânca foarte puţin şi numai legume, numai post, el dormea jos pe podele şi se ruga necontenit, stând ceasuri întregi în genunchi la rugăciune. A fost extremist, era riguros şi exagerat în pretenţii de viaţă curată de post, de rugăciune, de înfrânare, de spiritualism. Pentru sine a început să scobească în stânca muntelui, la înălţimi mari, o celulă, unde voia să se retragă şi să trăiască izolat de lume”, informa sursa „Nicoară Iulian”, într-o notă păstrată la Arhivele CNSAS. „Din timpul de când era student era socotit ca un om de caracter, cu multă voinţă şi destul de modest. Ori de câte ori am vorbit cu el, mi-a spus că lumea i-a făcut o falsă reclamă, a exagerat anumite lucruri şi din această cauză a avut de suferit”, arăta sursa Florica, într-o declaraţie dată organelor Securităţii, în 5 februarie 1965.
În ciuda calităţilor sale, controversele despre viaţa sa nu au întârziat să apară. Călugărul cu har a fost preferat al familiei regale a României şi chiar al soţilor Nicolae şi Elena Ceauşescu, care ar fi apelat el. Primul privilegiu de care s-ar fi bucurat a fost trimiterea sa la Muntele Athos. În primăvara anului 1939, părintele Arsenie Boca, pe atunci un tânăr diacon cu numele Zian, fusese trimis în călugărie pe Muntele Athos, de către Mitropolitul Nicolae Bălan. În cele trei luni petrecute în „grădina maicii Domnului”, cum este numită monahia de pe muntele Athos, a muncit la construirea treptelor spre schiturile şi peşterile călugărilor şi s-a ocupat de copierea manuscriselor Filocaliei, care urmau să fie publicate apoi în România. „Boca V. Zian apare în lista bursierilor cu suma de 199.000 lei, primiţi pentru a studia la Academia de Arte Frumoase din Bucureşti (1933-1938), precum şi pentru călătoria la Muntele Athos (martie-iunie 1939) cu scopul de a învăţa „toată rânduiala duhovnicească precum şi meşteşugul artei byzantine”, informa Florin Duţu, în volumul „Şi cărţile au fost deschise”.

Citeste integral pe adevarul.ro