Extern

Preotul lui Putin afurisește pandemia din avion

La ora când bisericilor și se cere să-și închidă porțile, unul din prelații VIP ai regimului survolează Rusia în jet privat pentru a lupta împotriva coronavirus.
Așezat într-un fotoliu din piele albă, arhimandritul Ilie Nozdrin (88 de ani) poziționează o cruce din aur în dreptul hubloului avionului. Apoi se înclină și murmură rugăciuni, în timp ce aparatul, un jet privat închiriat de autorități, survolează blocurile rusești.

Misiunea arhimandritului este să binecuvânteze orașele Moscova și Sankt-Petersburg, lovite de Covid-19. O situație inedită, în condițiile în care guvernul a cerut bisericilor să-și închidă porțile, atrăgând furia a numeroși preoți.

Arhimandritul Nozdrin nu este însă un preot de rând, ci una din figurile ecleziastice cele mai prețuite de către autorități. Un prelat VIP, apropiat și președintelui Vladimir Putin.

El este, de asemenea, duhovnicul patriarhului Bisericii OrtodoxeRuse, Chiril, și fost coleg al său la Academia Teologică din Leningrad.

Arhimandritul Ilie Nozdrin se exprimă mereu cu un zâmbet pe figură, cu o voce slabă și nazală, dar afișează convingeri puternice, în conformitate cu ideologia regimului. Predicile lui sunt deseori diatribe împotriva occidentului.

Occidentalii sunt niște „zombi”, spune el, „care nu înțeleg nimic despre ruși (…) Inamicul vrea să ne cufunde în abisul dezastrului, al focului, al morții și al irelegiunii”, spune el. Și-și afirmă viziunea imperialistă. „Noua Rusie cu Ucraina, Belarus, Rusia Mare, toate acestea sunt același lucru”.

Cuvinte dulci pentru urechile lui Putin, pentru care căderea URSS a fost „o catastrofă”, scrie Le Point

Ilie Nozdrin și șeful Kremlinului se întâlnesc, de altfel, regulat. Întâlniri care, evident, i-au crescut și mai mult prestigiul înaltului prelat.

„Prin el, îi transmiteți președintelui informații în două zile”, spune un consilier regional citat de Projet, un consorțiu de jurnaliști de investigație.

O proximitate care îi folosește și lui Putin, conștient că o parte din popularitatea sa stă și în legăturile cu înalții prelați ruși. Cum este mitropolitul Tihon, despre care se spune că este duhovnicul liderului de la Kremlin.

Iar preotul îi primește într-un salon privat în cadrul bisericii sale aflată în Peredelkino, la 25 de kilometri de Moscova. Guvernatorii și înalții funcționari ai Kremlinului vin să-i solicite tot feluri de sfaturi.

Printre acestea, două figuri ale statului: fostul ministru al Apărării, Serghei Ivanov, un prieten apropiat al lui Putin, și Viacheslav Volodin, actualul președinte al Dumei, care a fost anterior responsabil de operațiuni de propagandă în administrația prezidențială.

Se spune că arhimandritul Nozdrin trăiește modest. Însă dispune de o gardă de corp, șofer personal și se deplasează în Rage Rover. De parte însă, afirmă unii, de fastul cu care se înconjoară patriarhul Chiril.

Însă, în aceste zile de sărbătoare religioasă, carisma lui Ilie Nozdrin o surclasează pe cea a șefului bisericii ruse. În timp ce primul survolează Moscova, Chiril s-a mulțumit să arboreze o icoană la bordul Mercedesului cu care s-a deplasat la periferia capitalei Rusiei.

sursa