Extern

Viktor Orban: „Atacă Ungaria pe furiş. Va sfârşi ca URSS!”

Prim-ministrul naționalist maghiar Viktor Orban a acuzat duminică Bruxelles-ul că a atacat pe furiș Ungaria cu o serie de sancțiuni împotriva Rusiei, pe care le consideră o bombă economică.
Să nu ne facem griji pentru cei care trag asupra Ungariei ascunşi în umbră, de undeva din turnurile de pază de la Bruxelles”, a declarat Viktor Orban într-un discurs rostit la Zalaegerszeg, cu ocazia sărbătorii naţionale de comemorare a revoltei din Ungaria împotriva URSS în 1956.

Ei vor sfârşi acolo unde au sfârşit şi predecesorii lor”, a adăugat Orban, prezicând Uniunii Europene o soartă similară celei a Uniunii Sovietice, care s-a prăbuşit între 1989 şi 1991.
Acest discurs este un ecou al lansării la jumătatea lunii octombrie a unei „consultări naţionale” cu privire la sancţiunile europene împotriva Moscovei, pe care Viktor Orban nu încetează să le blameze chiar dacă a votat pentru ele alături de partenerii săi europeni.
În capitală şi în restul ţării, postere au fost afişate cu un mesaj flancat de o rachetă:” Sancţiunile Bruxellesului ne ruinează!”. „Război la porţile noastre, criză financiară şi încetinire economică în UE, invazie a migranţilor în sud, trebuie să facem faţă unor probleme multiple„, a declarat premierul ungar duminică, asigurând că „guvernul său puternic şi unit” va depăşi această încercare.

De la începutul conflictului în Ucraina, Ungaria – puternic dependentă de importurile de hidrocarburi ruseşti – a avut grijă să păstreze relaţii bune cu Kremlinul pentru a continua să primească gaze şi petrol.

sursa