Extern

Volodimir Zelenski se bazează pe România

După cinci luni de război, Volodimir Zelenski se bazează în continuare cu pe sprijinul Occidentului, dar și al României.
După ce România a oferit ajutor umanitar ucrainenilor și i-a trimis lui Volodmir Zelenski în repetate rânduri echipamente defensive, respectiv arme pentru continuarea războiului, Guvernul Nicolae Ciucă a trecut la nivelul următor.

România a devenit punct de sprijin al Ucrainei și în exporturile de energie electrică. Destinația, Uniunea Europeană. Exporturile administrației Zelenski sunt „semnificative”, a transmis oficialul de la Kiev.
„S-a făcut un pas important în apropierea noastră de Uniunea Europeană. Ucraina a început să exporte într-un mod semnificativ energie electrică spre teritoriul UE, spre România”, a transmis joi, președintele Ucrainei. „Aceasta este doar o primă etapă. Ne pregătim să creștem livrările”, a avertizat oficialul ucrainean, printr-o videoconferință.
Marele anunț a fost făcut și de către Ursula von der Leyen, pe Twitter.

„De astăzi, Ucraina poate exporta energie electrică spre piața UE”, a transmis birocratul de la Bruxelles.

„Acest lucru va oferi o sursă suplimentară de energie electrică pentru UE. Şi venituri indispensabile pentru Ucraina. Deci suntem ambele părţi câştigătoare”, a mai menționat Ursula von der Leyen.

Reţeaua de electricitate ucraineană a fost conectată la reţeaua europeană la jumătatea lunii martie. Ucraina a fost sincronizată cu reţeaua electrică rusă până la invadarea sa, pe 24 februarie, şi apoi a funcţionat autonom.

sursa