Aceasta lege a scos romanii in strada, deoarece legea gratierii prezinta un pericol pentru toti romanii, vor iesi din inchisoare peste 3.700 de detinuti periculosi, violatori si criminali, relateaza stirileprotv.ro.
Citește și: Programul magazinelor și băncilor pe 24 ianuarie 2025
”Gratierea nu este o solutie pentru a rezolva problema supra-aglomerarii, din penitenciare’‘ – este avertismentul organizatiei APADOR CH, care militeaza pentru drepturile detinutilor si care atrage atentia ca inchisorile din Romania se vor umple din nou in cateva luni.
Nicoleta Andreescu, director APADOR CH: “Vor fi gratiate partial, cu jumatate din durata sentintei infractiuni de omor, tradare, spionaj, viol, violenta domestica si este o problema foarte mare.
Citește și: Trei persoane din comuna Crasna, reținute pentru lovire și tulburarea ordinii publice
Si mai sunt probleme.
De exemplu nu se impune recuperarea prejudiciului in termen de un an cum se intampla la gratierea pentru pedepsele de pana in cinci ani.”
Detinut: “Sa vina juristi, sa consulte, sa vada cum e problema sa faca proiectul cum trebuie, sa vada de ce recidiveaza.”
Nicoleta Andreescu, director APADOR CH: “Chiar daca s-ar rezolva problema supraaglomerarii ar fi doar o chestiune pe termen scurt.
Este dovedit istoric ca dupa gratieri in 6 luni cel mult un an nivelul populatiei din penitenciare revine acelasi ca inainte de gratiere. „
Laura Codruta Kovesi: „Urgenta in acest moment in Romania este sa modificam trei tipuri de infractiuni: abuzul in serviciu, neglijenta in serviciu si conflictul de interese si stim cu totii cat de multe dosare si ce persoane importante au fost implicate in aceste dosare.
Sunt sute de doare.”
Magistratii se vor pronunta pe cele doua proiecte pe 27 ianuarie si nu pana pe 25 cand isi dorea Ministrul Justitiei. Ministrul nu a spus inca daca va tine cont de parerea specialistiilor de la CSM
Cristina Tarcea, presedintele ICCJ:„Este un aviz consultativ dar unul dat de oameni cu specialitate in drept. Ma indoiesc ca foarte multi ministri sunt absolventi ai dreptului.”
„Indicele de ocupare a penitenciarelor din Romania este in prezent de 145 la suta, existand 27.559 de persoane custodiate, raportat la 18.985 de locuri de cazare, 1.625 de detinuti au pedepse de pana la cinci de inchisoare inclusiv, 856 au implinit 60 de ani, iar 26 de detinuti sufera de boli incurabile in faza terminala, anunta Marius Vulpe, directorul Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP), care precizeaza ca o eventuala gratiere ar contribui la diminuarea fenomenului de supraaglomerare a inchisorilor”, relateaza news.ro.