Social

8 pași prin care poți scăpa de dependența de jocuri de noroc

Pentru mulți jucători, dependența de jocuri de noroc reprezintă cea mai mare provocare și preferă, mai degrabă, să facă un angajament permanent cum că nu vor mai fi la curent cu aceste jocuri doar că nu îl pot respecta. De ce? Pentru că, din păcate, Internetul a făcut jocurile de noroc mult mai accesibile. Cazinourile online și casele de pariuri sunt deschise non stop pentru oricine are un smartphone sau acces la un computer. Prin urmare, este tot mai greu pentru un dependent de jocuri de noroc să stea departe de ele pentru a evita recidiva, mediul tentant fiind la orice pas.

Cel mai mare pas pentru a scăpa de dependența de jocuri de noroc este realizarea faptului că ai o problemă. Este nevoie de o putere extraordinară și de curaj pentru a-l face, mai ales dacă ai pierdut o mulțime de bani și ai avut relații tensionate sau rupte de-a lungul timpului din acest motiv. Nu dispera și încearcă pe cât posibil să îl faci. Dacă alții au reușit, și tu poți.

Dependența de jocuri de noroc poate fi învinsă doar dacă și tu îți dorești acest lucru. Iată câțiva pași simpli care te vor conduce spre vindecare.

Învață să scapi de sentimentele neplăcute în moduri mai sănătoase.
Obișnuiești să te joci atunci când ești singur sau te plictisești? După o zi stresantă la locul de muncă sau după o ceartă cu partenerul de viață apelezi la jocurile de noroc pentru a te calma? Jocurile de noroc pot fi o modalitate de autocalmare a emoțiilor negative, de a te relaxa sau de a socializa. Ce nu știi este faptul că există modalități mult mai sănătoase și mai eficiente de a-ți gestiona starea de spirit și de a te elibera de plictiseală, cum ar fi sportul, petrecerea timpului cu prietenii sau practicând tehnici de relaxare.

Consolidează-ți rețeaua de asistență.
Este greu să lupți cu orice dependență fără sprijin. De aceea, este important ca în astfel de situație să apelezi la familie și la prieteni. Dacă relația dintre tine și ei s-a degradat, încearcă să îți faci noi prieteni care nu au legătură cu jocurile de noroc și să petreci mai mult timp cu ei. Să încercați să efectuați diverse activități împreună care să te facă să uiți de nevoia de a te juca.

Alătură-te unui grup de suport reciproc.
Încearcă să intri în diferite grupuri de reabilitare în acest sens și să urmezi programele recomandate pentru a scăpa de dependența de jocuri de noroc. Un grup în care alți oameni aflați în aceeași situație cu tine sunt ajutați la rândul lor sau îi ajută pe alții să scape de această dependență.

Scapă de anturajul negativ.
Anturajul este grupul de prieteni care îți influențează activitățile zilnice, deciziile, comportamentul și așa mai departe. De aceea, este important ca acesta să fie unit și pozitiv. Un grup cu care să ai activități constructive și nu distructive.

Dacă ai reușit să urmezi acești primi pași înseamnă că te îndrepți în direcția bună. Nevoia de a paria este una normală în cazul tău, dar pe măsură ce faci alegeri din ce în ce mai sănătoase și începi să fii înconjurat de oameni fără vicii de acest tip rezistența la pariere devine din ce în ce mai ușoară. Atunci când dorința de a participa la jocuri de noroc apare încearcă să:

eviți izolarea – întâlnește-te cu un membru al familiei sau un prieten și mergeți la o cafea;
amâni jocurile de noroc – pare ciudat, dar spune-le în gând să mai aștepte 5, 10, 15 minute sau chiar o oră deoarece pe măsură ce aștepți nevoia de a paria scade;
realizezi ceea ce se întâmplă dacă renunți la jocurile de noroc – gândește-te la felul în care te simți după ce faci alte activități mult mai utile cu banii pe care, în mod normal, îi pierzi la pariuri;
îți distragi atenția cu alte activități – mergi la sala de sport, urmărește un film sau ieși la alergat prin parc. Orice activitate poate fi utilă în astfel de situații.
Depășirea dependenței de jocuri de noroc nu este niciodată ușoară, iar căutarea unui tratament de specialitate dacă nu ai reușit să îți revii urmând pașii de mai sus, nu înseamnă că ești slab în vreun fel sau că nu poți rezolva problemele. Dar este important să reții că fiecare jucător este unic, deci ai nevoie de un program de recuperare adaptat în mod specific nevoilor și situației tale. La Clinica Oana Nicolau, cea mai mare clinică de sănătate emoțională din țară conform numărului de specialiști, poți alege din cei peste 30 de psihoterapeuți pentru a te ajuta să scapi de dependența de jocuri de noroc. Viața sănătoasă din toate punctele de vedere are o cotă mult prea mare și șanse reale de câștig pentru a nu paria pe ea.
sursa