Social

A avut loc echinocțiul de primăvară! Află când vom trece la ora de vară

Echinocțiul de primăvară a avut loc vineri, 20 martie, la ora 5:49, ora României. Acest eveniment semnifică începutul primăverii astronomice în emisfera nordică și începutul toamnei astronomice în emisfera sudică.

De asemenea, este și data la care se spune că „ziua este egală cu noaptea”, adică orele de lumină sunt egale cu orele de întuneric.

Durata zilei va tot începe să crească, iar cea a nopții să scadă. Asta până pe 21 iunie, când se va încheia primăvara astronomică, odată cu solstiţiul de vară.

La ora de vară vom trece în ultimul sfârșit de săptămână din luna martie. Mai exact, în noaptea de 28 spre 29 martie 2020, când ora 3:00 va deveni ora 4:00.

Asta înseamnă că vom dormi mai puțin cu o oră, iar ziua de 29 martie este cea mai scurtă zi a anului. Aceasta are 23 de ore, în loc de 24.

Această introducere a orei de vară a avut un scop nobil: creșterea numărului de ore în care oamenii să beneficieze de lumină naturală. Însă, ora standard este cea de iarnă.
Cum bine știți, Comisia Europeană a propus renunțarea la schimbarea orei în Europa, statele membre având libertatea să decidă dacă vor să păstreze ora de iarna sau pe cea de vară.

Totul ar urma să se petreacă în 2021, când ora va rămâne aceeași pe tot parcursul anului.
Statele care decid să păstreze ora de vară, vor avea ultima schimbare a orei în ultima duminică din martie a anului 2021, iar statele care vor să păstreze ora de iarnă, vor face modificarea finală în ultima duminică din octombrie 2021.