Advertoriale

Aparatul dentar invizibil. Sfaturi de la specialiști pentru un tratament eficient

Aparatul dentar invizibil, utilizat pentru îndreptarea poziției dinților cu scopul obținerii unei mușcături corecte, reprezintă o inovație semnificativă în domeniul ortodonției, fiind o alternativă mai discretă la aparatul tradițional. Deoarece se diferențiază de aparatul standard prin absența brackeților metalici și a mecanismelor diferite de corecție a poziției dinților, există anumite aspecte de care persoanele cu aparat dentar invizibil este recomandat să țină cont, astfel încât tratamentul să fie unul eficient.

Recomandările medicului trebuie urmate cu strictețe

Respectarea instrucțiunilor referitoare la purtarea și întreținerea aparatului dentar invizibil este esențială pentru a asigura succesul tratamentului ortodontic. Pacienții ar trebui să urmeze cu atenție recomandările medicului ortodont în ceea ce privește purtarea gutierelor, pentru a asigura o aplicare corespunzătoare a presiunii asupra dinților și pentru a obține rezultatele dorite într-un timp rezonabil.

Gutierele mobile trebuie curățate individual

Comparativ cu aparatul tradițional fix, care este curățat în timpul periajului dentar, anumite aparate dentare invizibile (cele mobile), precum Invisalign sau Spark, sunt curățate individual, după îndepărtarea din gură. Pacienții ar trebui să fie instruiți cu privire la modalitățile corecte de curățare a gutierelor, astfel încât aparatele să rămână curate și să prevină acumularea de bacterii și mirosuri neplăcute. Curățarea gutierelor unui aparat dentar invizibil presupune utilizarea unei soluții de curățare specializate sau spălarea lor cu apă și săpun, într-un mod delicat, folosind o periuță cu peri moi.

Gutierele aparatului invizibil nu trebuie expuse la temperaturi ridicate

Un ortodont bun ar trebui să instruiască pacientul, de asemenea, să evite expunerea gutierelor la căldură excesivă sau la substanțe chimice agresive, deoarece pot afecta integritatea materialului și pot duce la deteriorarea lor prematură. În cazul în care apar orice semne de uzură sau deteriorare a gutierelor, pacienții ar trebui să consulte imediat ortodontul, pentru a le înlocui cu altele noi și funcționale.

Igiena bucală trebuie să fie prioritară pe toată perioada tratamentului

Pentru a asigura sănătatea dinților și gingiilor și pentru a maximiza eficacitatea tratamentului ortodontic, se va pune accent pe menținerea unei igiene adecvate a cavității bucale, pe toată perioada tratamentului. Neglijarea igienei orale în timpul purtării aparatului dentar poate duce nu doar la diminuarea eficacității tratamentului, ci și la creșterea riscului de probleme dentare și gingivale. Placa bacteriană și resturile alimentare care rămân între dinți și în gutiere pot irita gingiile și pot duce la inflamație și sângerare.