Social

Asigurarea obligatorie pentru locuințe s-ar putea scumpi

Lovitură pentru români înainte de Paște. Asigurarea obligatorie pentru locuințe s-ar putea scumpi. De asemenea, s-ar putea majora și nivelul despăgubirilor, spun reprezentanții Autorității de Supraveghere Financiară.
Românii ar putea fi nevoiţi să scoată mai mulţi bani din buzunar pentru asigurarea locuinței, în caz contrar riscând amenzi. Tariful ar urma să fie mai mare cu 30 de lei, după cum a cerut în Parlament societatea care gestionează asigurările în domeniu, potrivit romania tv.

Pentru locuințele cu structura de rezistență din beton armat, metal, lemn sau cu pereți exteriori din piatră sau cărămidă polițele de asigurare obligatorie ar urma să coste 130 de lei, față de 100 de lei, cât costă în prezent.
Nivelul actual al prețurilor asigurărilor obligatorii de locuințe a fost menținut la nivelul anului 2008, iar reprezentanții ASF susțin că o majorare a prețurilor este necesară pentru corelarea costurilor cu inflația.

După cutremurele din Turcia și Siria, toate companiile mari de reasigurări și-au scumpit foarte mult aceste reasigurări. Noi, când discutăm de 20 de mii de euro, discutăm doar de dauna totală și acum, sincer, în toate cutremurele care au fost și acum în Gorj nu s-au semnalat daune totale”, a spus vicepreşedinte ASF Cristian Roșu.
De asemenea, s-ar putea majora și nivelul despăgubirilor, spun reprezentanții Autorității de Supraveghere Financiară. Valorile despăgubirilor în caz de calamitate sunt situate în prezent la cote de 10.000 și 20.000 euro.

Totuși, în cazul unor daune structurale majore, suma de 20.000 euro ar fi insuficientă, așa că reprezentanții ASF recomandă și încheierea unei polițe de asigurare facultativă a locuinței.