Social

Bursele Elevilor din Școlile Private, Plătite cu Întârziere de Două Luni – Proiect pe Ordinea de Zi a Ședinței de Guvern

Un proiect de Hotărâre de Guvern privind plata burselor elevilor din învățământul preuniversitar privat și confesional a fost propus în cadrul ședinței Guvernului din 28 decembrie 2023 relateaza romaniatv.net

Conform proiectului, bursele vor fi acordate începând cu luna ianuarie 2024, cu o întârziere de două luni față de termenul inițial impus de Ministerul Educației.

Hotărârea de Guvern prevede alocarea a peste 3 milioane de lei pentru acordarea burselor în anul 2024 în învățământul preuniversitar privat și confesional. Ministrul Educației, Ligia Deca, a explicat că acest proiect este rezultatul eforturilor de a elabora metodologia de acordare a burselor, de a centraliza numărul estimat de bursieri și de a determina necesarul de fonduri.

Proiectul urmărește să asigure sumele necesare pentru bursele de excelență olimpică I și II, bursele sociale acordate elevilor școlarizați fără taxe și bursele tehnologice, în conformitate cu metodologia-cadru. Guvernul are în vedere alocarea sumei de 3.115.000 lei din bugetul de stat pentru suplimentarea bugetului autorităților publice locale destinate plății burselor.

Întârzierea în acordarea acestor burse provine din faptul că, în cazul școlilor private, fondurile provin de la bugetul de stat prin primărie, conform metodologiei de acordare a burselor în anul școlar 2023-2024, diferit de procedura aplicată elevilor de la școlile de stat care primesc bursele prin intermediul inspectoratelor județene școlare.