Retete culinare

Când se pune smântâna în ciorba de burtă

În primul rând, dacă vrei să gătești ciorbă de burtă acasă, ai nevoie de ingrediente de calitate. Cumpără burtă de vită proaspătă, nu prefiartă și congelată. Aceasta va da un gust aparte ciorbei, iar diferența va fi una notabilă.

Nu trebuie să cauți foarte mult burta de vită curățată pentru că aceasta se găsește la măcelării și tot ce mai ai de făcut este să o pui în apă cu oțet, pentru a scăpa de mirosul specific. Însă, gustul ciorbei de burtă este dat de oasele de vită, care nu trebuie să îți lipsească. Trebuie să știi că un rasol de calitate de vită va da o savoare aparte ciorbei de burtă și o consistență perfectă.

Mai mult, smântâna pe care o folosești la ciorba de burtă trebuie să fie cât mai grasă. Atunci când vrei să pregătești acest preparat trebuie să te asiguri că ai o cantitate suficient de mare de smântână, pentru a obține o ciorbă cremoasă.

Mare atenție! Dacă pui prea puțină, ciorba va fi apoasă și nu va avea consistența dorită.

Foarte important de precizat este faptul că cantitatea de smântână depinde de cantitatea de ciorbă pe care o prepari. Astfel, la un kilogram de burtă și un kilogram de oase de vită, este nevoie să folosești în jur de 300 g de smântână integrală și 2 gălbenușuri de ou. Atunci când servești ciorba, mai poți adăuga smântână în ea, dacă mai dorești.

Ca să prepari ciorba de burtă se pun la fiert într-o oală cu apă oasele de vită. Se adună spuma care se formează și se lasă să fiarbă la foc mic. Se adaugă rădăcinoase întregi, curățate, pentru a da savoare. Burta se pune în apă cu oțet pentru a scăpa de mirosul specific, apoi se fierbe separat până când dă în câteva clocote. Se scoate, se taie fâșii și se adaugă în oala în care fierbi ciorba.

Arunci când burta și carnea de vită sunt fierte, se dau la o parte rădăcinoasele și se finalizează ciorba. Smântâna și gălbenușurile trebuie să fie la temperatura camerei. Acestea se amestecă cu o lingură de făină, după care se pun câteva polonice din ciorbă peste ele. În acest fel, amestecul va fi adus la o temperatură mai ridicată și smântâna nu se va brânzi atunci când este adăugată în ciorba fierbinte.

Apoi se toarnă amestecul în oală, se potrivește de sare și după ce mai dă într-un clocot, se oprește focul. Ciorba de burtă este gata și se servește cu ardei iute, oțet, smântână sau mujdei.

sursa