Social

Ce rol are un empat într-o relație

Ce rol are un empat într-o relațieÎn general, a fi empatic înseamnă să te pui în pielea altcuiva și să înțelegi ce simte persoana respectivă sau de ce acționează într-un anume fel, pentru a-i simți suferința și a înțelege cum se simte în diverse situații.
Înainte de a înțelege cum este să fii empat într-o relație, trebuie să știi care sunt valorile ce definesc o relație sănătoasă și puternică:

1. Încredere – Una dintre cele mai importante caracteristici ale unei relații, deoarece nici o relație nu poate funcționa dacă între parteneri nu există încredere reciprocă.

2. Spațiu și limite – Fiecare persoană are, uneori, nevoie să petreacă un pic de timp în singurătate, moment în care dacă partenerul insistă să-i fie aproape, relația are de suferit.

3. Conștientizarea direcției în care o ia relația – Ambii parteneri trebuie să fie pe aceeași lungime de undă când vine vorba despre direcția în care se îndreaptă relația și fiecare trebuie să exprime direct la ce se așteaptă.

4. Pasiune – Atâta timp cât există pasiune în cuplu și fiecare partener se simte atras de celălalt, relația are un viitor.

5. Intimitate sexuală – Trebuie să te asiguri că se simte atras de tine cel puțin la fel de mult pe cât te simți tu atrasă de el, astfel încât să aveți o viață sexuală activă.

6. Comunicare – Pare un clișeu, dar este esențial să-i înțelegi nevoile și dorințele, deoarece uneori oamenii nu-și exprimă problemele și îngrijorările, ceea ce distruge un cuplu, dar tu trebuie să-l faci pe aprtenerul tău să aibă încredere în tine și să-ți spună orice.

Cum să sporești comunicarea în cuplu

Nu-l întrerupe când vorbește;
Nu te mai plânge tot timpul;
Încearcă să faci oamenii să-ți înțeleagă mai bine problemele;
Citește mai multe cărți și articole, pentru a-ți îmbogăți vocabularul;
Înțelege faptul că nimeni nu te va răni, dacă nu-i permiți tu;
Vorbește mai puțin despre propria persoană;
Învață să asculți și să răspunzi întrebărilor;
Fii respectuasă și adoptă un limbaj al corpului neutru.

Dezavantaje în a fi empatic

Principalul dezavantaj este că gândești prea mult înainte de a acționa și uneori dragostea are nevoie de spontaneitate. Acest tip de comportament te împiedică să-ți demonstrezi dragostea.

Un alt dezavantaj este că uneori, oamenii nu reacționează la fel ca tine la anumite lucruri sau așa cum te-ai fi așteptat tu, deoarece fiecare este unic, iar unii oameni au tendința să exagereze anumite lucruri, la care tu nici nu te-ai fi așteptat.

Marele avantaj în a fi empat

Să fii în stare să interpretezi fiecare emoție umană este uimitor, deoarece știi cum va reacționa o persoană și te poți comporta în concordanță. Această abilitate este utilă mai ales când plănuiești o surpriză, dar trebuie să cunoști destul de bine o persoană ca să-ți imaginezi corect cum se simte.

sursa