Social

Ce se va întâmpla cu Paştele anul acesta

În Noaptea Învierii, fiecare familie va aprindă o lumânare care să fie aşezată la ferestre
Pandemia de coronavirus îi înspăimântă din ce în ce mai mult pe credincioți, mai ales că se apropie Sărbătoarea Paștelui și sunt puși în dificultate. Arhiepiscopul-mitropolit de Bucureşti, Aurel Percă, a afirmat într-o scrisoare circulară transmisă marţi credincioşilor catolici că neliniștea se extinde tot mai mult în casele noastre.
Ceremoniile din Săptămâna Mare şi ale Solemnităţii Învierii Domnului le vom celebra anul acesta în biserici fără participarea credincioşilor. Conform dispoziţiilor date de autorităţi este permisă doar participarea absolut restrânsă a acelor persoane care au un rol activ în celebrări. Sugerăm ca în Noaptea Sfântă a Învierii, în fiecare familie să se aprindă o lumânare care să fie aşezată la ferestrele locuinţelor, iar gestul să fie în concordanţă cu celebrarea care este urmărită din catedrală sau din alte biserici. Apoi cântarea de bucurie a Învierii – Aleluia şi „Cristos a înviat din morţi” – să fie intonată în fiecare casă. Va fi cântarea de biruinţă a Învierii, iar lumina pascală va lumina paşii noştri în întunericul acestei lumi„, afirmă Arhiepiscopul-mitropolit.

La sfârşitul acestei săptămâni, credincioşii catolici sărbătoresc Floriile, iar pe 12 aprilie – Paştele.
În acest context, ÎPS Aurel Percă anunţă că, în afară de reţelele de internet, TVR 2 va veni în ajutorul tuturor credincioşilor catolici şi va transmite din Catedrala „Sfântul Iosif” de la Bucureşti atât slujba din duminica Floriilor, cât şi Liturghia In Coena Domini din Joia Sfântă, ceremoniile pentru Patima Domnului din Vinerea Sfântă.

De asemenea, vor fi transmise pe 11 aprilie, între orele 22,00 şi 23,30, ceremoniile Învierii Domnului de la Vatican.
Din Catedrala arhiepiscopală Bucureşti se va transmise online sâmbătă numai prin reţeaua de internet a Arhiepiscopiei Vigilia Învierii între orele 23,00 şi 00,30. În duminica Peştelui, între orele 10,30 şi 11,30, va fi transmisă liturghia din ziua Învierii din Catedrala arhiepiscopală.

Toate aceste ceremonii, cu excepţia celei de la Vatican, vor fi transmise şi pe www.catedralaonline.ro şi pe canalul youtube Angelus ARCB.

Încurajându-vă să vă conformaţi tuturor măsurilor sanitare luate de autorităţi pentru combaterea pandemiei de coronavirus, vă îndemn dragi confraţi preoţi, dragi persoane consacrate şi iubiţi credincioşi, ca în aceste vremuri de încercare să intensificaţi rugăciunea şi să manifestaţi grijă deosebită pentru sănătatea dumneavoastră şi a celor din jurul dumneavoastră. Vă doresc ca timpul care a mai rămas din Post să fie o pregătire deosebit de rodnică pentru sărbătoarea Paştelui. Domnul să reverse har îmbelşugat asupra Sfinţiilor Voastre, a persoanelor consacrate şi a tuturor credincioşilor noştri şi mult curaj în purtarea Crucii, pentru ca să ne putem bucura de roadele Învierii„, transmite ÎPS Aurel Percă.

sursa