
Implanturile dentare au devenit o opțiune din ce în ce mai populară pentru persoanele cu dentiția incompletă, care și-au pierdut dinții din cauza afecțiunilor orale sau a traumatismelor la nivelul gurii. Deși eficiente în majoritatea cazurilor, implanturile dentare pot fi, în unele cazuri, nerecomandate. Există anumite criterii folosite pentru stabilirea necesității efectuării unui tratament cu implanturi dentare, care se regăsesc în ghidul actual.
Citește și: Nouă taxă pentru cei fără contract de salubritate: Cât vor plăti persoanele fizice și firmele
Criterii de eligibilitate pentru implantul dentar
Dacă și tu te întrebi cand am nevoie de implant dentar află că vârsta este unul dintre criteriile de bază pentru stabilirea eligibilității efectuării tratamentului de implantologie. Implanturile dentare sunt adesea recomandate după ce oasele au încetat să mai crească, nefiind astfel recomandate adolescenților sau persoanelor tinere. Criteriile generale de eligibilitate prevăd, de asemenea, faptul că implanturile dentare pot fi recomandate doar persoanelor cu o stare generală de sănătate bună, fără afecțiuni cronice care pot afecta rezultatele și cu o bună sănătate a țesuturilor gingivale și parodontale.
Citește și: Marketing Inteligent pentru 2025 – Happy Pencil, Agenția de marketing care face diferența
Sănătatea oaselor maxilare, disponibilitatea pacienților de a-și păstra o bună igienă orală după tratament, împreună cu obiectivele estetice și funcționale ale pacientului sunt alte criterii importante care pot fi luate în calcul de către medicul stomatolog, înainte de efectuarea tratamentului cu implanturi dentare.
Citește și: Calitatea care face diferența: Tonerele originale pentru imprimantele Konica Minolta
Cui îi este recomandat implantul dentar?
Implanturile dentare sunt o opțiune pentru cei care au pierdut unul sau mai mulți dinți din cauza traumatismelor sau a afecțiunilor dentare. De asemenea, implanturile pot reprezenta o opțiune viabilă și eficientă pentru persoanele care au pierdut un număr mare de dinți, dar care nu pot tolera protezele dentare tradiționale.
Ce alte opțiuni există?
În paralel cu implanturile dentare, există și o altă opțiune care permite recăpătarea funcționalității dentare persoanelor cu dentiție incompletă: protezele dentare. Comparativ cu implanturile, protezele sunt în general recomandate persoanelor care au pierdut un număr mare de dinți, ca urmare a bolii parodontale sau a traumatismelor fizice.
O opțiune estetică, însă doar pentru persoanele care au dentiția completă, este reprezentată de fatetele dentare. Comparativ cu implanturile sau cu protezele dentare, fațetele sunt folosite exclusiv pentru îmbunătățirea estetică a zâmbetului, fără a oferi însă vreun beneficiu pentru funcționalitatea danturii. Fațelele acoperă imperfecțiunile dentare, precum petele, decolorarea sau fisurile care nu necesită tratamente reparatorii complexe. În consecință, dacă estetica zâmbetului este principala preocupare și nu există pierdere semnificativă de dinți, fațetele dentare pot fi o opțiune potrivită.