
PNL continuă să sprijine menținerea UDMR la guvernare după ce vicepremierul Kelemen Hunor și ministrul mediului Tanczos Barna au aplaudat și au susținut politica lui Viktor Orban în cadrul vizitei premierului Ungariei la Băile Tușnad, unde a ținut un discurs împotriva „amestecării” rasiale dintre europeni și non-europeni.
Premierul Nicolae Ciucă nu s-a grăbit să-i ceară public vicepremierului său în Guvernul României vreo explicație pentru susținerea discursurilor desprinse din retorica Kremlinului . Reacțiile timide ale premierului Ciucă pe această temă au întârziat să apară. De asemenea, liderii coaliției par să excludă orice discuție despre ieșirea UDMR de la guvernare.
Deși au trecut mai bine de două săptămâni de la declarațiile scandaloase ale premierului Ungariei și de la susținerea manifestată de liderii UDMR, în coaliție nu a existat nici până acum o discuție pe această temă, așa cum a recunoscut chiar premierul Ciucă:
„Nu am reuşit să mă văd cu domnul preşedinte Kelemen Hunor. Nu este un subiect pe care să-l fi discutat la telefon. Aşteptăm, aşa cum am discutat cu ceilalţi membri ai coaliţiei, să avem o şedinţă de coaliţie şi aceste clarificări să aibă loc în cadrul şedinţei”, a precizat Nicolae Ciucă, la sediul central al PNL, după o şedinţă a conducerii liberalilor.
Citește și: Programul Visa Waiver pentru România ar putea fi amânat din cauza politicii de imigrație a SUA
Totodată, liderul PNL a făcut scut în jurul UDMR când a fost întrebat de jurnalişti dacă se poate vorbi despre ieşirea de la guvernare a UDMR în urma acestor declaraţii ale lui Kelemen Hunor. „Vă rog să ne daţi voie să aibă loc această şedinţă, să avem clarificări. Este clar că astfel de derapaje de retorică şi chiar ideologice nu au ce să caute într-un context atât de sensibil”, a mai răspuns Nicolae Ciucă.
Pentru a ține în brațe UDMR la guvernare, liberalii par să încalce chiar mesajele transmise de la Cotroceni, având în vedere că Klaus Iohannis a precizat că este nevoie de o discuție în coaliție despre poziția adoptată de liderii UDMR.
Citește și: „11 pentru Cotroceni” – Alegerile prezidențiale din 2025
„Eu cred că este nevoie de clarificări publice din partea UDMR, fiindcă la acel eveniment a fost prezentă o parte semnificativă din conducerea şi din rândul UDMR. Ei vor trebui să explice dacă au fost de acord cu conţinutul acelui discurs pe care l-au aplaudat, ceea ce ar fi extrem de complicat, sau dacă nu au înţeles despre ce se vorbeşte şi au aplaudat pur şi simplu generic personajul care a ţinut discursul. Oricare ar fi explicaţia, ea trebuie să existe şi cred că trebuie să existe o discuţie clarificatoare inclusiv în coaliţia de guvernare”, a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni, la conferinţa de presă comună cu omologul din Republica Moldova, Maia Sandu.
sursa
Citește și: Anamaria Gavrilă renunță la candidatura prezidențială și îl susține pe George Simion