Advertoriale

Cum previi stresul la locul de munca: sfaturi pentru manageri

Stresul la locul de munca este o problema ce necesita atentia managerilor, indiferent de domeniu. Atunci cand membrii echipei tale sunt stresati, productivitatea poate scadea, iar atmosfera de lucru nu este deloc placuta, ba chiar pot aparea conflicte. Este esential sa incerci sa previi stresul la locul de munca in cadrul echipei tale, atat cat iti sta in putere.

Iata cateva sfaturi pentru manageri, pe care le poti pune in practica pas cu pas

Respecta intotdeauna normele de siguranta

Normele de siguranta nu sunt doar cateva reguli pe hartie, pe care sa incerci sa le bifezi. Acestea sunt esentiale pentru bunastarea angajatilor tai, iar nerespectarea lor poate sa duca la accidente neplacute, chiar grave.

Indiferent de domeniul in care lucrezi, asigura-te ca respecti normele de siguranta pentru binele angajatilor tai. Acest lucru ii va ajuta sa se simta mai bine la locul de munca si sa nu aiba temeri legate de siguranta lor. In acest fel, vei putea chiar sa previi un factor major de stres la job.

Daca manageriezi o echipa in domeniul constructiilor sau al securitatii, ofera-le mereu angajatilor echipamente adecvate. Pe interbabis.ro gasesti bocanci de lucru antiderapanti la super preturi, ideali pentru astfel de domenii. Echipamentul adecvat nu trebuie tratat cu superficialitate, dimpotriva. Acesta este esential pentru un mediu de lucru sigur.

Ofera timp liber

Timpul liber trebuie pretuit, de aceea este important sa respecti viata privata a angajatilor, dar si nevoia lor de a face alte activitati in afara muncii. Ofera-le acestora timp liber ori de cate ori ai ocazia si incerca sa nu le refuzi cererile de concediu daca nu ai motive foarte bine intemeiate.

Incurajeaza un echilibru intre cariera si viata personala

Stresul la locul de munca afecteaza atat performanta la serviciu, cat si starea psihica a angajatului. Ca manager, incearca sa incurajezi un echilibru intre viata personala si cea profesionala, astfel incat angajatii sa se poata bucura de toate aspectele importante ale vietii. Viata nu este doar despre munca sau cariera, asa ca incearca sa privesti membrii echipei ca pe un grup de oameni completi, cu vieti personale, griji, hobby-uri si sentimente. Acestia reprezinta mai mult decat un grup de colaboratori la job, indiferent de sarcinile lor.

Discuta cu echipa ta

Discutiile libere cu echipa ta iti vor permite sa identifici ce anume provoaca griji sau stres, dar si ce nevoi exista. In acest fel, iti va fi mai usor sa previi stresul la locul de munca, cel putin atunci cand vine vorba de task-uri ce se afla in controlul tau. Incurajeaza-ti echipa sa vorbeasca deschis pentru ca tu sa ii poti ajuta atat cat este posibil.

Creeaza beneficii pentru destresare

Fie ca ai ocazia sa faci asta direct sau trebuie sa apelezi la conducere, incearca pe cat posibil sa oferi beneficii pentru destresare angajatilor tai. Poate fi vorba de cateva zile libere in plus, de activitati precum excursiile sau de abonamente pentru sport ori SPA. Astfel de beneficii iti pot ajuta angajatii sa gaseasca timp pentru relaxare, fara sa cheltuie foarte mult.

Foloseste sfaturile de mai sus pentru a preveni stresul in randul membrilor echipei tale, indiferent de domeniul in care activati.

Sursa foto: Pexels.com