De ce i-si bate joc FACEBOOK de utilizatorii din Romania?

În ultimele luni, tot mai mulți români s-au trezit că le este suspendat contul de Facebook. Sunt cazuri în care blocarea accesului în rețea durează chiar și o lună, dacă „elevul” nu este la prima „abatere”.

Am vorbit cu mai mulți „suspendați” ca să înțelegem motivele, dar și ce se întâmplă în perioada de suspendare. După revenirea în reţea, majoritatea au adus în discuţie ideea de cenzură sau de autocenzură.

Citește și: La ce ajută sfeștania într-o casă? Importanța binecuvântării și beneficiile spirituale

„Delatorii se bucură de protecție. Asta îți dă o senzație de dublu standard”
La începutul săptămânii, Facebook bloca fără explicații contul lui Christopher Wylie, omul care a dezvăluit că datele personale aferente unui număr de circa 50 de milioane de conturi de Facebook au fost folosite de companii de marketing politic.

Însă scandalul care a determinat schimbarea unor algoritmi ai Facebook este cel legat de amploarea fenomenului fake news și de implicarea unor actori străini, prin conturi false, în alegerile prezidenţiale din SUA.

Citește și: Nereguli grave în centrele de asistență socială din Mureș: O problemă ce necesită acțiuni urgente

În România, a existat un val de suspendări ale unor conturi de Facebook în toamna anului trecut, în același timp cu desfășurarea unor ample proteste antiguvernamentale la București.

Aceste cazuri tind să se înmulţească în 2018, mai ales în comunitatea persoanelor cu mii de urmăritori (followers).

Citește și: Este gratuit sau nu învățământul de stat în România?

Diplomatul Teodor Baconschi, fost ministru al Afacerilor Externe, a avut contul personal suspendat în urma unor reclamaţii anonime.

Contactat de PressOne, el spune că a perceput această suspendare ca pe un act de cenzură.

„Am avut contul suspendat pentru 48 de ore. În mesajul de anunț, apărea și postarea incriminantă, o propoziție pe care am postat-o acum 4-5 ani și care mi s-a părut complet beningnă. Ea sună aproximativ așa:

«Bine că mai există oameni inteligenți, nu doar cei cu mansarda lună».

Și pentru această postare am fost suspendat. E clar că acest algoritm care lucrează cu cuvinte-cheie nu e chiar foarte inteligent. Iată că se suspendă conturi pentru nimic”, a declarat Baconschi pentru PressOne.
El a adăugat că, în urma suspendării, a crescut numărul celor care i-au dat follow. Măsuri suplimentare de siguranță, precum schimbarea setărilor pentru public, nu a luat.

„Se deschide la un moment dat o fereastră unde poți deveni propriul avocat, și am folosit-o: am scris acolo că nu era vorba despre un conținut ironic, dar nu cred că cineva citește sau verifică aceste mesaje.

Am văzut că în acest mediu defilează adesea postări cu conținut pornografic sau xenofob, care nu sunt cenzurate, ceea ce te face să te gândești că nu conținutul în sine este filtrat, ci mai degrabă fiecare cuvânt.

Nu am aflat niciodată cine m-a raportat, ceea ce înseamnă că delatorii se bucură de protecție. Asta îți dă o senzație de dublu standard și de aleatoriu”, a conchis Teodor Baconschi, al cărui cont de Facebook este urmărit de peste 23.000 de persoane.

„Au început să mă someze, că ori îmi pun numele real, ori îmi suspendă contul”
Cristina Modoi este cadru didactic la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Ani de zile, contul ei din reţea a avut pseudonim: Alternativ Regina. Până când Facebook a decis să-i ceară un act de identitate.

„Mi-am făcut contul de Facebook direct cu pseudonim. Nu mai știu exact de ce, dar cred că aveam și ideea că n-aș vrea să mă abordeze toți studenții.

L-am avut vreo 5-6 ani așa, până într-o zi când, brusc, m-am trezit cu o notificare de la ei că Alternativ nu e nume, deși toti prietenii îmi spuneau așa.

Apoi am avut un schimb de replici, dar ce venea din partea lor era destul de standardizat. De aceea cred că era un roboțel care îmi răspundea.

Am stat așa o vreme, poate vreo două săptămâni, poate o lună, nu mai ţin minte, și apoi iar m-au asaltat. Ceea ce m-a făcut să cred că s-ar putea să mă fi raportat cineva care era curios cum mă cheamă.

Dacă ceream prietenia cuiva, îmi spuneam numele. În mesaj privat îi explicam că nu folosesc pseudonim pentru a aduce injurii cuiva, ci pentru că m-am atașat de el”, povestește Cristina Modoi.
Dar roboțelul nu s-a lăsat.

„Au început să mă someze, că ori îmi pun numele real, ori îmi suspendă contul. M-am gândit să-mi deschid alt cont, apoi mi-am dat seama că am aici o grămadă de poze, plus aproape 1.000 de prieteni, și n-am chef să o iau de la zero.

Mi-au cerut acte doveditoare. Aveam un card, făcut la un târg de carte, cu pseudonimul. L-am scanat și l-am pus pe acela.

După vreo trei zile m-au contactat din nou și mi-au cerut trei acte, enumerând: carte de identitate, pașaport, permis de conducere, card bancar etc.

Apoi mi-au suspendat contul. Eram pe un grup unde trebuia să interacționez cu alți oameni și unde primeam și niște informații care atunci îmi foloseau.

Și atunci am scanat trei acte, am ascuns CNP, dar se vedea poza și numele și le-am trimis. Așa mi-au deblocat contul”.

Citeste mai mult pe pressone.ro

Lasă un răspuns