Advertoriale

Defiscalizarea unei case de marcat – ce faci cand iti inchizi afacerea?  

Cand vine momentul sa iti inchizi afacerea, unul dintre pasii esentiali de care trebuie sa ai grija este defiscalizarea.

Fie ca ai una sau mai multe case de marcat, acest pas trebuie facut inainte sa le vinzi sau sa le distrugi. Iata cum te ocupi de defiscalizare astfel incat sa inchei acest capitol in conformitate cu legea!

Ce presupune procesul de defiscalizare?

Daca primul lucru pe care l-ai facut atunci cand ti-ai deschis firma a fost sa te ocupi de fiscalizarea casei de marcat, acum, cand urmeaza sa o inchizi, trebuie sa te ocupi de defiscalizarea ei.

Acest proces legal necesar asigura anularea inregistrarilor fiscale facute de catre aparat. Defiscalizarea presupune extragerea memoriei fiscale de catre un tehnician autorizat. Memoria extrasa trebuie sa fie pastrata de ANAF timp de minim 10 ani si este esential sa efectuezi aceasta operatiune in cel mult 30 de zile de la oprirea activitatii firmei.

Documentatia necesara

Pentru defiscalizarea unei case de marcat, este necesar sa pregatesti si sa depui la ANAF diverse documente, printre care se numara declaratia de instalare a casei de marcat, acte de identificare ale administratorului sau persoanei care preia memoria fiscala, certificatul de inregistrare al firmei si alte documente relevante.

Anularea seriei fiscale

Post-defiscalizare trebuie sa completezi si sa depui Declaratia F4103 prin care anulezi seria fiscala atribuita casei de marcat, asigurandu-te astfel ca aparatul tau fiscal nu mai este inregistrat ca fiind activ in sistemul fiscal.

Predarea casei de marcat

Odata finalizata defiscalizarea, casa de marcat poate fi vanduta sau distrusa, conform deciziei proprietarului. Important este sa te asiguri ca toate procedurile legale au fost respectate inainte de a lua o astfel de decizie.

Consultarea unui specialist

Avand in vedere complexitatea legislatiei si posibilele sanctiuni care vin odata cu nerespectarea acesteia, este recomandat sa colaborezi cu un consultant sau o firma specializata in servicii fiscale pentru a trece corect si eficient prin acest proces​.

Pe langa defiscalizarea casei de marcat, pentru a inchide o firma, mai trebuie sa treci si prin alte etape. Iata care sunt!

  1. Decizia de dizolvare, pregatirea documentelor necesare

Va trebui sa pregatesti o serie de documente necesare pentru dizolvare si ulterior pentru radiere. Acestea includ cererea de inregistrare a mentiunilor pentru dizolvare, hotararea membrilor sau a asociatului unic, dovada acordului cu creditorii si achitarea taxei pentru publicare in Monitorul Oficial​.

  1. Depunerea dosarului la Registrul Comertului

Dosarul complet trebuie depus la Registrul Comertului din raza sediului social al firmei. Acesta va include, pe langa documentele de baza, si alte acte specifice cum ar fi bilantul de lichidare si raportul de lichidare.

  1. Publicarea deciziei si perioada de opozitie

Dupa acceptarea dosarului de catre Registrul Comertului, decizia de dizolvare va fi publicata in Monitorul Oficial.

  1. Lichidarea patrimoniului

In aceasta etapa, activele firmei sunt evaluate si vandute pentru a acoperi datoriile ( daca exista), iar surplusul este distribuit asociatilor conform statutului sau deciziei adunarii generale​​.

  1. Finalizarea procedurii si radierea firmei

Dupa ce toate datoriile au fost achitate si activele distribuite, se depune cererea finala pentru radierea firmei la Registrul Comertului. Odata ce firma este radiata, aceasta nu mai exista legal.

Procesul de defiscalizarea a unei case de marcat ar trebui sa fie incheiat inainte de radierea oficiala a firmei din Registrul Comertului. Vrei sa afli mai multe despre casele de marcat? Echipa Cria Soft Solutions te poate ajuta! Cere ajutorul expertilor in case de marcat si aparatura fiscala oricand ai nevoie!