Sport

Judecătorii australieni au decis deportarea imediată a lui Novak Djokovic

Judecătorii australieni au decis deporatarea lui Novak Djokovic. Sentința se va aplica imediat, ceea ce însemnă că nu va mai participa la Australian Open. Decizia instanței vine cu doar o zi înainte de începerea turneului sportiv.

Decizia de expulzare a lui Novak Djokovic a fost luată în unanimitate de cei 3 judecători. Novak Djokovic este forțat să plece din Australia şi ratează astfel șansa de a câștiga pentru a 10-a oară turneul de la Melbourne.
Deliberările în procesul care a pus pe jar întreaga planetă au durat mai bine de 5 ore. Cele două părţi au încercat să convingă completul de 3 judecători din cadrul unui Tribunal Federal.

Avocaţii lui Novak Djokovic au susţinut că sârbul nu a prezentat niciun risc epidemiologic şi l-au acuzat pe ministrul care i-a anulat viza că nici măcar nu a citit dosar medical al numărului 1 mondial.

Novak Djokovic, acuzat că este antivaccinist
De partea cealaltă, reprezentantul guvernului l-a acuzat pe Djokovic că este antivaccinist şi ca părerea sa ar influenţa negativ multe persoane.

În plus, avocatul Stephen Loyd a aminitit că Djokovic are un istoric în care „a ignorat sistematic măsurile de protecție anti-COVID. Chiar și când era infectat, el a mers la interviu, unde și-a scos masca. Asta i-ar putea încuraja și pe alții să facă la fel”, a spus Loyd.

De partea cealaltă, avocatul lui Djokovic a combătut argumentul potrivit căruia prezenta acestuia la Australian Open ar inflama spiritele în rândul anti-vacciniştilor.

„Nu există nici cea mai mică dovadă. Ministrul nu are voie să anuleze o viză pe baza imaginației sale, fără dovezi”, a declarat avocatul Nick Wood.

Problemele jucătorului de tenis sârb au început pe 5 ianuarie, atunci când multiplul campion a fost blocat pe aeroportul din Melbourne. Poliţiştii de frontieră i-au refuzat intrarea în ţară şi l-au plasat într-un hotel de carantină.

Pe 10 ianuarie, Djokovic a obţinut în instanţă anularea deciziei de revocare a vizei. Vineri însă, ministrul australian al imigrării a decis din nou să îl expulzeze pe sârb.

Cum au început problemele lui Djokovic cu autoritățile
Problemele au început pentru Djokovic atunci când a ajuns la Melbourne pentru a participa la Australian Open. Acesta a fost cazat 4 nopți într-un hotel de detenție pentru imigranți după ce oficialii i-au anulat scutirea medicală de la regulile stricte de vaccinare ale Australiei.

Luni, tenismanul și-a câștigat în instanță dreptul de a rămâne în Australia, înainte ca ministrul Hawke să îi revoce viza pentru a doua oară.

sursa