Politica

Kelemen Hunor: Nu avem intenţia de a susţine un Guvern minoritar. Vom vota moţiunea de cenzură

Kelemen Hunor: Nu avem intenţia de a susţine un Guvern minoritar. Vom vota moţiunea de cenzurăAlegerile anticipate sunt excluse în acest an, spune la RFI preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

El afirmă pe de altă parte că Uniunea nu are argumente pentru a susţine un Guvern minoritar PSD, după ce ALDE a ieşit de la guvernare şi că găseşte argumente ca UDMR să nu voteze moţiunea de cenzură.
Kelemen Hunor declară că UDMR nu va susţine un eventual Guvern minoritar PSD: ”Noi am luat o decizie în mai, când am spus înainte de europarlamentare că nu susţinem Guvernul PSD-ALDE, nu s-a schimbat nimic de atunci. Noi am votat o moţiune de cenzură în iunie, nu a trecut moţiunea de cenzură nici cu voturile noastre, nu a avut majoritate de 233 de voturi, deci de atunci nu s-a schimbat nimic. Noi nu vedem în acest moment argumente pentru a susţine un Guvern care nu are o susţinere parlamentară, coaliţia nu mai există, părăsesc parlamentarii PSD grupurile parlamentare şi ieri câţiva au anunţat că vor pleca, continuă această mişcare în interiorul PSD. Noi nu găsim argumente, nu vedem raţionamentul pentru a susţine un Guvern minoritar. Deci toate speculaţiile sunt inutile şi nu au nici o bază (…). Nu avem intenţia de a susţine un Guvern minoritar, nu avem intenţia de a intra într-un Guvern minoritar”.
Liderul UDMR anunţă că formaţiunea sa va vota moţiunea de cenzură: ”Bun, noi am votat o moţiune de cenzură în iunie, în condiţiile date, iarăşi, nu găsesc argumente să nu votăm o moţiune de cenzură, dar nu mai e problema votului moţiunii de cenzură. În acest moment, problema este dacă cei care iniţiază moţiunile de cenzură îşi asumă guvernarea sau nu. Am înţeles că da, PNL-ul îşi asumă guvernarea. Trebuie să vină în acest moment cu câteva clarificări: cine va fi prim-ministru, cine vor fi miniştrii, ce program de guvernare pe termen scurt, eventual pe termen mai lung, pentru că acum există şansa reală să treacă moţiunea de cenzură”.

Kelemen Hunor atrage atenţia că organizarea de alegeri anticipate este imposibilă în acest moment: ”Alegerile anticipate sunt excluse. În această perioadă, în acest an, alegeri anticipate nu pot fi provocate, nu pot fi organizate. În Constituţie, în articolul 89 scrie foarte clar, în ultimele şase luni din mandatul preşedintelui nu se poate dizolva Parlamentul. Punct. Nu există varianta alegerilor anticipate în acest an”.

sursa