Extern

MAE, nou avertisment pentru turiștii români care se îndreaptă spre Grecia: Autorităţile elene pot modifica fără preaviz condiţiile de intrare pe teritoriul naţional

Ministerul Afacerilor Externe vine cu noi informații cu privire la tranzitul cetăţenilor români care se îndreaptă spre Grecia prin punctul de trecere a frontierei Kulata – Promachonas.

În acest sens MAE avertizează că autorităţile elene competente pot modifica fără preaviz condiţiile de intrare pe teritoriul naţional, în funcţie de numărul de noi cazuri de infecţie cu SARS-CoV-2 ce vor fi înregistrate pe parcurs.

MAE mai precizează, într-un comunicat de presă,că în cursul dimineţii de luni, blocajele au fost determinate şi de decizia autorităţilor elene de a nu mai permite intrarea pe teritoriul Greciei a cetăţenilor sârbi.
MAE: Coloana de autovehicule aflată în aşteptare se întinde pe o lungime de sub 3 kilometri

Astfel, coloana de autovehicule aflată în aşteptare pentru accesul în punctul de frontieră se întinde, la acest moment, pe o lungime de sub 3 kilometri, timpul de aşteptare fiind de aproximativ 1 oră şi 30 de minute. Accesul autoturismelor se realizează pe patru benzi, fiind operaţionale şi trei puncte de testare pentru infecţia cu COVID-19. Durata procedurilor efective de verificare a documentelor şi efectuarea testării este de aproximativ 3 – 4 minute.

Ca şi în zilele anterioare, reprezentanţi ai Consulatului de la Salonic sunt prezenţi în punctul de trecere a frontierei pentru a se asigura că cetăţenii români primesc asistenţă consulară, dacă este cazul, arată MAE.

Totodată, pentru a evita timpi suplimentari de aşteptare la frontieră, Ministerul Afacerilor Externe subliniază că este important ca cetăţenii români să completeze formularul electronic (Passenger Locator Form) disponibil la adresa https://travel.gov.gr, cu cel puţin 48 de ore anterior deplasării, şi să obţină în timp util codul de confirmare a înregistrării, care va trebui prezentat la frontieră, în format digital sau tipărit.

Noi reguli privind intrarea cetățenilor străini în Republica Elenă

Ministerul Afacerilor Externe a informat săptămâna trecută că a fost emisă o atenționare de călătorie prin care cetățenii români au fost informați asupra limitării accesului pe cale rutieră în Grecia printr-un singur punct de frontieră, respectiv Kulata-Promachonas, precum și asupra faptului că toate persoanele care intră pe teritoriul Republicii Elene (pe cale aeriană, rutieră sau maritimă) sunt obligate să completeze, cu cel puțin 48 de ore înainte de începerea călătoriei, un formular electronic (Passenger Locator Form), prin intermediul căruia să poată fi asigurată evidența electronică a celor care călătoresc în această țară.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a informat cetățenii români care intenționează să călătorească în Republica Elenă că accesul rutier pe teritoriul acestei țări este permis în perioada 1-15 iulie numai printr-un singur punct de trecere al frontierei bulgaro-elene de la Kulata-Promachonas. De asemenea, încă de miercuri, s-au format cozi kilometrice la ieșirea din România spre Bulgaria, timpul de așteptare pentru unii șoferi fiind de câteva ore.

sursa