Extern

Moscova ar putea „apăra” rebelii susținuți de Rusia

Un oficial rus de vârf a avertizat că Moscova ar putea interveni pentru a ajuta rezidenții de limbă rusă din estul Ucrainei dacă Ucraina lansează acolo un asalt total împotriva separatiștilor.

Rebelii separatisti susținuți de Rusia și trupele ucrainene s-au ciocnit în estul țării.

De asemenea, Rusia a construit trupe la granița cu Ucraina.

Oficialul, Dmitry Kozak, a spus că forțele ruse ar putea interveni pentru a „apăra” cetățenii ruși.

„Totul depinde de amploarea conflagrației”, a spus el. Este șef adjunct al administrației prezidențiale din Rusia.

El a avertizat, de asemenea, că o escaladare ar putea marca „începutul sfârșitului” pentru Ucraina – „nu o lovitură în picior, ci în față”.

Armata ucraineană spune că unul dintre soldații săi a fost ucis joi prin împușcarea separatistilor. Rebelii au folosit mitraliere, grenade și mortare de mai multe ori, iar forțele ucrainene au tras înapoi, a spus militarii.

Comandantul armatei ucrainene, generalul Ruslan Khomchak, a spus „vedem acumularea de trupe ruse lângă granița de stat a Ucrainei.

„Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că țara noastră este înconjurată. Situația este sub control”.

Anterior, rebelii au spus că unul dintre luptătorii lor a fost ucis atunci când trupele ucrainene au tras mortiere într-un sat de la periferia orașului Donetsk.

Statele Unite și Germania și-au exprimat îngrijorarea față de creșterea tensiunilor.

De ce cresc tensiunile Ucraina-Rusia?
ecretarul de presă de la Casa Albă, Jen Psaki, a declarat că numărul trupelor rusești este cel mai mare din 2014, când a început conflictul din estul Ucrainei. Ea a descris situația ca fiind „profund îngrijorătoare”.

Rusia nu a detaliat numărul de trupe, dar armata ucraineană a afirmat la sfârșitul lunii martie că aproximativ 20.000 de soldați ruși au fost mutați către granița Ucrainei. Au apărut videoclipuri pe rețelele de socializare ale trenurilor rusești care deplasau armament greu, aparent spre regiune.

De luni de zile au existat ciocniri sporadice între trupele ucrainene și rebelii susținuți de Moscova în regiunea Donbas, încălcând zilnic un fragil încetare a focului.

Se explică acordul de pace din estul Ucrainei
Ucraina spune că 25 dintre soldații săi au fost uciși în zona de conflict până în acest an și 50 au murit în tot anul trecut.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a vizitat regiunea joi pentru a vedea „locațiile escaladării” și „a fi alături de soldații noștri în vremurile grele din Donbas”.

Cancelarul german Angela Merkel a discutat joi despre conflict printr-un telefon cu președintele rus Vladimir Putin.

Ea a îndemnat Rusia să „descalifice tensiunile” prin retragerea trupelor înapoi, în timp ce dl Putin a acuzat Ucraina că a inflamat situația din est.

sursa