Extern

Ostaticii de pe Nava Galaxy Leader, în Așteptarea Eliberării

În mijlocul unui conflict complex între rebelii Houthi și situația tensionată din Gaza, soarta celor 17 filipinezi, doi bulgari, trei ucraineni, doi mexicani și a unui român rămas pe nava cargo Galaxy Leader pare a fi o poveste cu final neclar scrie digi24.ro

Cu o capturare ce datează din luna noiembrie, echipajul navei se găsește prizonier între jocurile de putere și negocieri delicate ale forțelor Houthi și Hamas. Astfel, marinarul român, un tânăr electrician în vârstă de 29 de ani, împarte acum același destin incert cu colegii săi internaționali.

Diplomatul filipinez Eduardo de Vega, responsabil cu monitorizarea a milioane de migranți filipinezi, a exprimat îngrijorarea că perspectivele de eliberare rămân slabe până la încheierea ostilităților din Gaza. Cu toate acestea, echipajul se confruntă cu zile de captivitate într-un climat de incertitudine, iar promisiunile de eliberare rămân la stadiul de discuții între grupările implicate.

Rebelii Houthi, cu sprijinul Iranului, au capturat nenumărate nave în Marea Roșie, considerând acest act drept o formă de răzbunare față de Israel pentru acțiunile militare din Gaza. În același timp, aceștia susțin că soarta echipajului Galaxy Leader este în mâinile Hamas, indicând o posibilă implicare a acestora în negocierile pentru eliberare.

În timp ce comunitatea internațională monitorizează cu îngrijorare situația, echipajul continuă să fie expus riscului și incertitudinii. Ostaticii raportează că sunt tratați cu relativă decentă și că nu sunt supuși violențelor, dar condițiile precise ale eliberării rămân sub semnul întrebării.

În această atmosferă tensionată și încărcată de politici, fiecare zi de captivitate pare a fi o luptă pentru supraviețuire și speranță pentru reîntoarcerea acasă.