Moscova vrea ca un acord de pace negociat cu Trump să includă orașe-cheie din sud-estul Ucrainei

Rusia dorește ca orice acord de pace discutat cu fostul președinte american Donald Trump privind încheierea războiului din Ucraina să includă trecerea sub controlul său a marilor orașe din sud-estul țării, pe care armata rusă nu a reușit să le cucerească până acum. Această informație apare într-un raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

Oficialii ruși implicați în negocierile cu SUA insistă ca termenii acordului să se bazeze pe cerințele Rusiei din 2021, ceea ce ar presupune ca Moscova să preia controlul asupra unor orașe importante precum Herson (275.000 de locuitori înainte de război), Kramatorsk (147.000) și Zaporojie (706.000). Cu toate acestea, armata rusă nu are capacitatea de a le cuceri în viitorul apropiat prin forță militară.

Citește și: Câți candidați are Rusia în România?

Trump a declarat că atât Rusia, cât și Ucraina trebuie să facă anumite concesii pentru ca războiul să se încheie cât mai curând posibil. În timp ce președintele rus Vladimir Putin a cerut ca Ucraina să renunțe la intenția de a adera la NATO și să cedeze regiunile Luhansk, Donețk, Herson și Zaporojie, Kievul a respins categoric orice propunere care ar implica pierderi teritoriale.

Consecințele ocupării unor orașe mari din Ucraina

Potrivit ISW, ocuparea unor centre urbane atât de mari de către Rusia ar agrava semnificativ criza umanitară din Ucraina. Autoritățile ruse ar putea recurge la aceleași tactici de represiune, deportare și asimilare forțată împotriva populației ucrainene, așa cum au făcut și în regiunile ocupate de mai bine de trei ani.

Citește și: Rusia revendică avansuri în regiunea Sumî și Kursk dupa ce Trump a TRADAT Ucraina

Serhii Kuzan, președintele Centrului Ucrainean de Securitate și Cooperare, a avertizat în ianuarie că formula de pace propusă de Kremlin „ar deschide calea pentru o nouă etapă a campaniei lui Putin de a șterge independența Ucrainei”.

În plus, Wayne Jordash, președintele organizației internaționale pentru drepturile omului Global Rights Compliance, a subliniat că dacă Rusia va obține și mai multe teritorii și Ucraina va pierde sprijinul internațional, numărul victimelor civile va crește dramatic.

Citește și: Israelul întrerupe furnizarea de energie electrică către Fâșia Gaza

În ciuda acestor avertismente, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, a declarat săptămâna trecută că Donald Trump este foarte încrezător că un acord privind conflictul din Ucraina ar putea fi finalizat chiar înainte de sfârșitul acestei săptămâni.

sursa