Europa trebuie să participe la negocierile de pace pentru Ucraina

Europa trebuie să fie prezentă la masa negocierilor pentru a încheia conflictul din Ucraina, deoarece rezultatele discuțiilor vor afecta semnificativ continentul, iar europenii și ucrainenii vor fi cei care vor implementa eventualul acord, a declarat Kaja Kallas, șefa diplomației UE, într-un interviu la Bruxelles.

Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate a discutat despre acest subiect inclusiv cu J. D. Vance, președintele american, în cadrul unei întâlniri recente la Paris, în timpul unui summit despre inteligența artificială.

Citește și: Cercetător francez expulzat din SUA pentru opinii privind politica de cercetare

„Este esențial ca SUA să rămână principalul nostru aliat. Deși pot exista diferențe de opinie, suntem mai puternici împreună. Europa este un partener previzibil și de încredere”, a declarat Kallas pentru European Newsroom, citată de Agerpres.

Europa trebuie să aibă un rol activ în negocieri

Kaja Kallas a subliniat că Europa trebuie să fie implicată în discuțiile de pace pentru Ucraina, deoarece rezultatele vor avea un impact major asupra continentului. Ea a adăugat că europenii pot avea o perspectivă diferită sau mai clară asupra situației decât cei aflați la distanță.

Citește și: Tensiuni comerciale între SUA și UE: Google și Apple, în vizorul Comisiei Europene

Aceasta intenționează să abordeze subiectul în viitoarele întâlniri cu oficiali americani de rang înalt, inclusiv cu Marco Rubio, Keith Kellog și Mike Waltz.

Europa trebuie să fie ascultată

Întrebată cum poate asigura implicarea UE în procesul de negociere, Kallas a răspuns că nu poate exista un acord de pace fără participarea Europei și a Ucrainei. „Europa trebuie să fie ascultată în orice acord, deoarece europenii și ucrainenii vor fi cei care îl vor implementa”, a precizat ea.

Citește și: Trump avertizează Iranul după un atac Houthi asupra unui portavion american

De asemenea, Kallas a menționat că UE va avea oportunitatea de a-și prezenta viziunea cu privire la Ucraina și la „capcanele instalate de Rusia”, subliniind că discuțiile cu Washington vor continua.

UE adoptă o abordare strategică

Explicând de ce UE nu reacționează întotdeauna la declarațiile americane, precum afirmația președintelui Donald TrumpUcraina ar putea deveni „rusă într-o zi”, Kallas a spus că UE analizează situația strategic, punând accent pe acțiunile SUA și respectarea integrității teritoriale a Ucrainei conform legislației internaționale.

sursa