Extern

Președintele Rusiei susține că Ucraina atacă „regulat” centrala Zaporojia și că ar putea exista „consecințe catastrofale”

Președintele rus Vladimir Putin l-a avertizat duminică pe omologul său francez, Emmanuel Macron, cu privire la posibilele „consecințe catastrofice”, spune el, ale atacurilor ucrainene asupra centralei nucleare Zaporojia, aflată într-o zonă ucraineană sub control rusesc
Liderii Franței și Rusiei au avut o nouă convorbire telefonică, iar Vladimir Putin „a atras atenția asupra atacurilor regulate” care ar viza instalațiile centralei, „inclusiv o facilitate de depozitare a deșeurilor radioactive”, și susține că situația poate avea „consecințe catastrofale”.

Cea mai mare centrală nucleară din Europa a devenit un punct focal al războiului în ultimele săptămâni, stârnind îngrijorări legate de posibilitatea unui incident nuclear.
Specialiștii ruși de la centrală, susține Vladimir Putin, iau măsuri pentru a asigura siguranța locației, iar Moscova este pregătită să colaboreze în continuare cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică astfel încât să fie convenite soluții „nepolitizate” la problemele de acolo.

Ultimul reactor de la Zaporojia a fost închis ca măsură de siguranță, susține instituția ucraineană pentru energia nucleară.

În timpul convorbirii cu Macron, Putin acuzat forțele ucrainene și că utilizează armament furnizat de către Occident pentru a lovi infrastructura civilă din Donbas, regiune aflată în estul Ucrainei.

Trupele ucrainene au lansat o contraofensivă majoră pentru a recupera din teritoriul cucerit de ruși, iar forțele invadatoare au abandonat principalul bastion din nord-estul Ucrainei. La rândul lor, separatiștii susținuți de Moscova au raportat lupte „dificile” în regiunea Donețk din Donbas.

sursa