Social

Papa Francisc începe o vizită istorică în Irak, în ciuda riscurilor de virus și securitate

Papa Francisc a sosit în Irak pentru prima vizită papală acolo și pentru prima sa călătorie internațională de la începutul pandemiei coronavirusului.

Temerile oculte și de securitate au făcut din aceasta cea mai riscantă vizită de până acum, dar tânărul de 84 de ani a insistat că este „obligat”.

El va încerca să liniștească comunitatea creștină în scădere și să încurajeze dialogul inter-religios – întâlnindu-l pe cel mai venerat cleric musulman șiait din Irak.

Papa va sărbători, de asemenea, Liturghie pe un stadion din Irbil, în nord.

Aproximativ 10.000 de angajați ai Forțelor de Securitate irakiene sunt desfășurați pentru a-l proteja pe Papa, în timp ce se impun stingheri non-stop pentru a limita răspândirea Covid.

Premierul irakian Mustafa al-Kadhimi l-a salutat pe papa la aeroport. În avion, Francis s-a declarat fericit că călătorește din nou, adăugând: „Aceasta este o călătorie emblematică și este o datorie față de o țară martirizată de atâția ani”.

El a spus mai devreme că creștinii irakieni nu pot fi „dezamăgiți pentru a doua oară”, după ce Papa Ioan Paul al II-lea a anulat planurile pentru o călătorie în 1999, când discuțiile cu guvernul președintelui de atunci Saddam Hussein s-au destrămat.

În cele două decenii de atunci, una dintre cele mai vechi comunități creștine din lume și-a văzut cifrele scăzând de la 1,4 milioane la aproximativ 250.000, mai puțin de 1% din populație.

Mulți au fugit în străinătate pentru a scăpa de violența care a afectat țara de la invazia condusă de SUA din 2003 care a demis Saddam.

Zeci de mii au fost, de asemenea, strămutate când militanții Statului Islamic (IS) au depășit nordul Irakului în 2014, distrugându-și bisericile istorice, confiscându-le proprietățile și oferindu-le posibilitatea de a plăti un impozit, de a se converti, de a părăsi sau de a se confrunta cu moartea.

Ce speră Papa să realizeze?
Șeful Bisericii Romano-Catolice își propune să-i încurajeze pe creștinii persecutați și să solicite pacea în cadrul întâlnirilor cu lideri politici și alți religioși, relatează BBC Low Mark, care călătorește cu el.
sursa