Social

Pisicile se pot infecta cu noul CORONAVIRUS

Un studiu publicat recent demonstrează că pisicile se pot infecta cu noul coronavirus, dar câinii par să nu fie vulnerabili la boală.

Ca urmare, Organizația Mondială a Sănătății a anunţat că va cerceta cu mai mare atenție transmiterea Sars-Cov-2 de la oameni la animalele de companie.
Studiul, publicat pe site-ul publicației Science, a fost realizat pentru a identifica ce animale sunt vulnerabile la virus pentru a putea fi folosite la testarea vaccinurilor experimentale.

Astfel, dihorii se pot infecta şi ei. În schimb, câinii, găinile, porcii și gâștele probabil că nu pot lua coronavirusul.
Acum câteva zile, un tigru (felină, ca și pisicile) de la grădina zoologică Bronx din New York, care avea o tuse seacă după ce fusese în contact cu un îngrijitor infectat, a fost testat duminică pozitiv la coronavirus.

Studiul, bazat pe cercetări făcute în China în ianuarie și februarie, arată că pisicile și dihorii sunt foarte sensibile la virus, ele devenind infectate după ce în laborator le-au fost introduse particule virale în nas. De asemenea, studiul a descoperit că pisicile se pot infecta una pe alta prin particule respiratorii.
Pisicile infectate aveau virusul prezent în gură, nas și intestinul subțire. Pisoii expuși la virus au dezvoltat leziuni masive în plămâni, nas și gât.

La dihori, virusul a fost găsit în căile respiratorii superioare, dar nu a provocat o boală gravă. Șansele ca un câine să ia virusul sunt mai mici, au arătat testele de anticorpi, iar porcii, găinile și rațele nu l-au luat deloc.
Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că lucrează cu partenerii săi pentru a cerceta mai atent rolul animalelor de companie în această criză.

Epidemiologul OMS Maria Van Kerkhove a declarat că, pe baza informațiilor de până acum, ”

Nu credem că animalele de companie joacă un rol în transmitere, dar credem că pot fi infectate de o persoană infectată„, a spus Maria Van Kerkhove, epidemiologul OMS .

sursa