Social

Plante care țin la distanță țânțarii

Țânțarii se pot combate cu ajutorul unor substante toxice sau a unor capcane pentru insecte inestetice, dar mai utile sunt metodele naturale de ținere la distanță a acestora, mai ales că acestea sunt și plante ornamentale.

Mai mult chiar, unele fac parte din categoria plantelor aromatice, fiind folosite pentru a da mai multă savoare preparatelor culinare. Cele mai multe dintre aceste plante anti-țânțari sunt frumoase și emană un parfum plăcut. Deci, un motiv în plus pentru a le avea mereu la îndemână!

1.Busuiocul (Ocimum basilicum)
Busuiocul este o plantă aromatică, ideală pentru a scăpa de țânțari. Uleiurile esențiale de busuioc resping țânțarii. Folosit în special în gastronomie, busuiocul se poate planta în ghiveci sau în grădină, pentru a-l avea mereu la îndemână. Este o plantă anuală, deci va trebui semănată în fiecare an. Îi place soarele și solul umed și bine drenat.

2.Menta (Mentha longifolia)

Folosită ca plantă medicinală, în diferite feluri de mâncare, limonade, ceaiuri și deserturi sau cocktailuri, menta mai aduce un beneficiu pe care nu mulți îl știu și anume, alungă țânțarii. Planta este așadar, un insecticid natural pentru insecte ca țânțarii. Aceasta ucide și larvele lor în 24 de ore de la expunerea unei soluții formate din ulei de mentă și apă. Puteți planta mentă în grădina ta, dar și în ghivece. Este o plantă perenă, cu potențial invaziv care se dezvoltă bine și în ghiveci, putând fi mutată iarna în interior.

3.Lavanda (Lavandula)

Cu doar un ghiveci sau o mini grădină cu lavandă vă puteți asigura un somn liniștit, fără niciun țânțar în casă. Această plantă alungă și alte insecte precum molii sau muște. Este suficient să vă masați puțin palmele cu această plantă pentru a vă feri de țânțari. Lavanda este și una dintre cele mai îndrăgite plante decorative.

4.Rozmarinul (Rosmarinus officinalis) – plante ornamentale
Rozmarinul, un condiment cunoscut în gastronomie este util și pentru combaterea țânțarilor. O puteți poziționa în interior sau afara casei, pentru a avea efect împotriva țânțarilor. Trebuie să știți că atât planta în întregime, cât și bucățele din ea, pot fi de ajutor impotriva insectelor.

Aroma acestei plante îmbogățește numeroase preparate culinare. Pentru alungarea țânțarilor se pot folosi bețișoare parfumate, lumânări parfumate, lămpi de aromaterapie și a unor uleiuri esențiale extrase din aceste plante.

Aplicarea pe piele a unor uleiuri sau creme ce conțin extract din astfel de plante este de asemenea eficientă în alungarea țânțarilor, dar și a altor insecte dăunătoare, inclusiv căpușele.

5.Cimbrul (Satureja hortensis)

Cimbrul este o plantă scundă, care nu atinge mai mult de 20-30 centimetri în înălțime care alungă țânțarii. Conține uleiuri eterice (0,5-2%), acid ursolic, acid oleanolic, tanin (4-8%), substanțe care îndepărtează insectele. Preferă verile lungi, calde, secetoase, iar iarna supraviețuiește la temperaturi scăzute. Se aseamănă la înfățișare cu rozmarinul. Cimbrul nu trebuie confundat cu cimbrișorul.

În gastronomie este întrebuințat în diferite preparate culinare, mai ales în mâncarea de fasole, cea de linte, dar și la prepararea cărnii de porc și de vânat.

sursa