Retete culinare

Prune marinate cu usturoi

Una dintre rețetele vedetă din această toamnă sunt prunele marinate cu usturoi. Sună ciudat combinația, însă aceste borcane pentru la iarnă sunt la mare căutare. Iată care este rețeta rară care te va da pe spate!

Toamna este sezonul în care se numără borcanele cu murături. Gospodinele de peste tot din țară se întrec în rețete care mai de care mai sofisticate. Printre ele se numără și prunele marinate cu usturoi, foarte bune alături de carne sau legume.

Pentru această rețetă rară și la mare căutare ai nevoie:

  • 1 kg prune cărnoase, foarte bine coapte;
  • 2-3 căpățâni de usturoi;
  • 200 g zahăr;
  • 120 ml oțet de 9 grade;
  • 850 ml apă;
  • 10 g sare neiodată;
  • frunze de dafin, boabe de piper, ienibahar, cuișoare, scorțișoară.

Înainte de începerea pregătirii rețetei de prune cu usturoi trebuie să pregătești borcanele. Spală prunele foarte bine, tăie-le pe jumătate și scoate sâmburii.

Curăță și usturoiul și introdu cățeii în locul sâmburilor. Așează bine prunele în borcane, astfel încât să nu rămână loc gol, dar nici să fie prea înghesuite. Pune într-o cratiță apă, oțet, zahăr, sare și condimentele. Nu pune, însă, prea multe cuișoare, dacă alegi să le folosești la această rețetă de prune cu usturoi. Pune saramura pe foc și lăs-o la fiert, apoi scoate cuișoarele și frunzele de dafin, pentru că, altfel, vor da preparatului un gust amar.

Toarnă saramura peste prune și ai grijă ca lichidul să le acopere. Pune capacele și ai grijă să nu curgă. Borcanele se pun într-o tavă, iar aceasta se va introduce în cuptorul preîncălzit la 120 de grade. Nu lăsa borcanele la cuptor mai mult de jumătate de oră. Oprește cuptorul și lăsă borcanele să se răcească. Borcanele cu prune murate se vor deschide după minim două săptămâni de la preparare.

La final, borcanele cu gustoasele prune marinate cu usturoi se vor eticheta, așa cum scrie la carte. Prunele cu usturoi sunt extraordinare servite lângă friptură, tocănițe cu carne sau cartofi.

sursa