Showbiz

Regizorul cubanez ,Juan Carlos Tabio, a decedat

Juan Carlos Tabio, regizor cubanez, a murit, luni dimineață, la vârsta de 77 de ani. Cauza decesului nu a fost relatată.

Numele său va fi întotdeauna asociat cu Fresa y Chocolate (Căpșuni și ciocolată, n.r.) , singurul film cubanez nominalizat la Oscar și, de asemenea, câștigător al unui Goya, pe care l-a co-regizat împreună cu prietenul său apropiat Tomas Gutierrez Alea, unul dintre cei mai mari regizori cubanezi. Dar Juan Carlos Tabio (1943-2021), care a murit luni la Havana, se numără printre cele mai importante nume din cinematografia cubaneză pentru comediile sale antologice și abilitatea sa de a înfățișa realitatea cubaneză și contradicțiile acesteia cu un limbaj al umorului și o ironie inteligentă
S-a născut în Havana în 1943 și la vârsta de 18 ani a intrat în Institutul Cuban de Artă și Industrie Cinematografică (ICAIC), recent creat, unde a început ca asistent de producție și regizor. A realizat peste 30 de documentare, precum cel pe care l-a regizat în șederea poetului spaniol Federico Garcia Lorca în Cuba în 1930.

Ochiul și mâna lui Tabio pentru documentar l-au condus la ficțiune, în care a avut premiera în 1983 cu lungmetrajul Se Permuta , o comedie încurcată care este o radiografie a vieții cotidiene cubaneze din acea vreme. Filmul a fost foarte aplaudat de public și de critici și a servit, de asemenea, pentru salvarea din uitare a marii vedete cubaneze Rosita Fornes, care a câștigat numeroase premii pentru rolul ei.

Citeste si ...

Cu un an înainte, el a scris cu Gutiérrez Alea scenariul pentru Hasta Cierto Punto , un film regizat de acesta din urmă , care a marcat începutul colaborării fructuoase dintre cei doi producători de film și zece ani mai târziu , le-a dus la co-directe Fresa y Chocolate (1993) și Guantanamera ( 1995), probabil două dintre cele mai de succes filme cubaneze de succes la nivel internațional.

Povestea Fresa y Chocolate este bine cunoscută. Filmul, filmat la Havana în plină criză acută din Perioada specială, după dispariția taberei socialiste, spune povestea prieteniei unui tânăr comunist și a unui homosexual marginalizat în Cuba din cauza modului său de a fi. Filmul a depășit cu mult simpla critică a persecuției homosexualității într-o perioadă a revoluției. A fost mai presus de toate un strigăt împotriva intoleranței și în favoarea libertății individuale și a dreptului de a gândi diferit și a avut un mare impact, atât în ​​interiorul, cât și în afara Cubei, unde a câștigat numeroase premii. Primul a fost Ursul de Argint la Festivalul de Berlinul și de acolo a continuat până la Oscar, unde a fost finalist la categoria cel mai bun film străin în 1994.

În timpul filmărilor, Gutierrez Alea s-a îmbolnăvit de cancer, iar Tabio a oprit filmul pe care îl filma la acea vreme, El elefante y la bicicleta, pentru a co-direcționa cu el Fresa y Chocolate .

A fost cel mai mare act de prietenie și loialitate la care am asistat la cinema”, își amintește actorul Jorge Perugorria, protagonistul acelor zile. Cei doi regizori au lucrat cot la cot, Fresa y Chocolate a avut un succes absolut, iar Tabio a terminat ulterior filmul pe care îl lăsase la jumătatea drumului. Înainte ca Juan Carlos să semneze Plaff (1988), o alta dintre marile sale comedii în care descrie vicisitudinile zilnice și suprarealiste prin care au trecut cubanezii din anii 1960.
Aceste maniere și umor au fost semnul său distinctiv„, a spus Perugorria la câteva ore după moartea sa. „Cred că a fost unul dintre regizorii care au portretizat cel mai fidel poporul cubanez și care a reușit să facă o radiografie a identității naționale cu opera sa”, a spus actorul, subliniind „simțul său coroziv al umorului, dar că nu a fost pur și simplu amuzament”. „A folosit satira pentru a face un portret al societății, s-a conectat cu oamenii lăsând o amprentă profundă, deși uneori criticii subestimează comedia”.

sursa