Sanatate

România, lovită de valul trei al pandemiei, La ATI nu mai sunt locuri, Raed Arafat, Daca ma intrebati, e posibil sa se carantineze!!

Valul al treilea al pandemiei provoacă mare îngrijorare din cauza vitezei cu care se înmulțesc noile infectări.

Virusul se transmite rapid, astfel că medicii din aproape toate spitalele din țară anunță că nu mai sunt locuri la terapie intensivă pentru pacienții cu Sars-Cov-2.

În prezent, în București nu mai există niciun loc liber la Terapie Intensivă (ATI), iar în țară mai sunt doar 38 de paturi libere.

Se întocmesc liste de așteptare pentru un loc la ATI! Atât de gravă este situația.

Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății: „Situaţia la zi este alarmantă, în sensul în care este o creştere a numărului de cazuri pozitive. Dar ceea ce alarmează cel mai mult este creşterea numărului de cazuri de penumonie moderate şi severe, mai ales care necesită monitorizare în terapie intensivă”.

Autorităţile au luat legătura cu managerii spitalelor non-covid în încercarea de a face rost de locuri.

Din cauza numărului mare de infectări, încep să se închidă localităţile din jurul Capitalei. Bragadiru intră în carantină.
Raed Arafat, șef DSU: „Dacă mă întrebaţi, e posobil să se carantineze. Noi nu dorim să se întâmple acest lucru. Sper să nu ajungem acolo, dar acest lucru depinde de noi toţi. Dar aici depinde de noi toţi”.

Se răspândesc tot mai agresiv noile tulpini: britanică, africană şi braziliană. Luni au fost confirmate 385 de cazuri. Nici în Timişoara nu mai sunt locuri la Terapie Intensivă.

Dr. Virgil Musta, medic specialist Boli Infecţioase: „Există o contagiozitate a virusului, posibil să fie şi o patogenitate mai mare, pentru că avem pacienţi care la evaluare au fost forme uşoare de boală cu afectare de 50 la sută sau chiar fără afectare şi revin în spital după 4, 5 zile cu 40, 50, chiar 70 la sută afectare pulmonară. Ceea ce înseamnă că este o evoluţie rapidă într-un sindrom inflamator pe care până acum nu l-am remarcat”.

Şi la Cluj, Craiova şi Botoşani, situaţia e critică.
sursa