Actualitate

Românii vor trece în noaptea de sâmbătă spre duminică la ora de vară 2022

Românii vor trece în noaptea de sâmbătă spre duminică la ora de vară 2022, astfel toate ceasurile vor fi date cu o oră înainte. Ora de vară se aplică în fiecare an, în ultima duminică din martie, când ora 3:00 devine ora 4:00.

În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în anul 1932, iar din 1943, practica schimbării orei a fost suspendată și reintrodusă din nou, începând cu 1979.

România trece la ora de vară în ultimul weekend al primei luni de primăvară
Începând cu anul 1997, ora de vară începe în România în ultima duminică din martie şi se încheie în ultima duminică din octombrie, la fel ca în toate ţările europene.
Parlamentul European a votat în 2019 în favoarea unei propuneri de renunţare la obligativitatea trecerii la ora de vară la nivelul Uniunii Europene, însă fiecare stat membru va avea dreptul să decidă dacă va păstra actualul sistem sau va renunţa la schimbare.

Trecerea la ora de vară face ca ziua în care se întâmplă acest lucru să fie cea mai scurtă din an. Acest proces are loc în fiecare an, cu scopul de a beneficia de o perioadă mai îndelungată de lumina naturală.

România trece la ora de vară 2022 în ultimul weekend al primei luni de primăvară și la o săptămână după echinocțiul de primăvară 2022.

sursa