Social

Sa dat lege in România! Vei fi sancționat cu o amendă de până la 10.000 de lei daca faci..

Sa dat o lege noua in Romania, vei fi sanctionat dur daca ispasesti acest lucru, cu amenda pana la 10.000 de lei, relateaza spynews.ro.

Camera Deputaților a adoptat astazi un nou proiect, in care prevede amenda drastica pentru hartuire.

Conform HotNews, actul normativ vizează hărțuirea, hărțuirea sexuală, dar și cea psihologică, atât în privat, cât și în spațiul public.

Astfel, articolului 6 i se adaugă alineatul 1^1:

„Este interzis orice comportament de hărțuire, hărțuire sexuală sau hărțuire psihologică definite conform prezenti legi, atât în public, cât și în privat.

Constituie contravenții și se sancționează cu amendă contravențională de la 3000 lei la 10.000 lei dacă fapta nu a fost săvârșită în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerată infracțiune, încălcarea dispozițiilor art. 6 alin (1), (1^1) și 2-4, art. 7 alin 2, art. 8, art. 9 alin 1, art. 10 alin 1-4, art. 11-22 și art. 29”.

Cum este definită hărțuirea în lege:

  • prin hărţuire se înţelege situaţia în care se manifestă un comportament nedorit, legat de sexul persoanei, având ca obiect sau ca efect lezarea demnităţii persoanei în cauză şi crearea unui mediu de intimidare, ostil, degradant, umilitor sau jignitor;
  • prin hărţuire sexuală se înţelege situaţia în care se manifestă un comportament nedorit cu conotaţie sexuală, exprimat fizic, verbal sau nonverbal, având ca obiect sau ca efect lezarea demnităţii unei persoane şi, în special, crearea unui mediu de intimidare, ostil, degradant, umilitor sau jignitor;
  • prin hărţuire psihologică se înţelege orice comportament necorespunzător care are loc într-o perioadă, este repetitiv sau sistematic şi implică un comportament fizic, limbaj oral sau scris, gesturi sau alte acte intenţionate şi care ar putea afecta personalitatea, demnitatea sau integritatea fizică ori psihologică a unei persoane.