Sport

Sărbătoarea baschetul 3×3 la Constanța

Baschetul 3×3 a fost, pentru două zile, principala atracție pe Faleza Cazino din Constanța, acolo unde au avut loc meciurile din cadrul turneului de calificare pentru Campionatele Europene. Italia, Ucraina și Spania la fete, respectiv Germania, Croația și Belgia la băieți au obținut biletele pentru turneu final care va avea loc la Ierusalim, Israel, în luna septembrie. Evenimentul a fost organizat de către CSM Constanța în parteneriat cu Federația Română de Baschet și a fost susținut de către Primăria Constanța.

 

Naționalele de baschet 3×3 ale României au ratat calificarea la turneul final, o premieră pentru fete, care până acum au fost prezente la toate edițiile Campionatelor Europene. Tricolorii au avut o evoluție impresionantă în prima zi, două victorii în grupa cu Danemarca și Elveția, însă au cedat în sferturile de finală, împotriva Croației, scor 22-17.

 

Naționala feminină a României a încheiat cu o victorie de moral turneul, 21-7 cu Slovenia, într-un meci care nu mai avea nicio miză pentru calificare, după ce cedase celelalte trei partide din grupă cu Italia, Estonia și Croația.

 

Sărbătoarea baschetului a oferit spectatorilor și multe momente speciale de-a lungul celor două zile de competiție, la care au participat 21 de echipe naționale din 12 țări.

 

Înalte oficialități din baschetul mondial, prezente la Constanța

La evenimentul organizat pe Faleza Cazino au participat Alex Sanchez, directorul departamentului 3×3 din cadrul Federației Internaționale de Baschet, Evangelios Liolios, președintele Federației de Baschet din Grecia și Carmen Tocală, președintele Federației Române de Baschet și membrul în Board-ul FIBA.

 

“Este important pentru CSM Constanța și pentru programele de dezvoltare a baschetului pe care le derulăm că asemenea personalități din baschetul mondial au fost prezente la turneul de calificare pentru Europene pe care l-am organizat la Constanța”, a declarat Andrei Talpeș, directorul CSM Constanța.  

 

Copiii au avut parte de o zonă de joacă cu tematică baschet și au participat la numeroase concursuri cu premii oferite de către partenerii competiției. Juniorii de la CSM Constanța au avut șansa de a juca un meci demonstrativ chiar pe terenul principal de joc, înaintea meciului decisiv pentru ultimul loc calificabil la Campionatele Europene, cel dintre Germania și Ucraina, la masculin.

Clubul Sportiv Arena Constanța, care desfășoară activități sportive pentru persoanele cu dizabilități intelectuale, a fost prezent cu sportivii săi, care se pregătesc pentru evenimentele organizate de către mișcarea Special Olympics.

 

Noile achiziții ale CSM Constanța, prezentate oficial

Înaintea ultimului meci al naționalei feminine a României în turneul de la Constanța au fost prezentate în mod oficial și două dintre jucătoarele pe care CSM Constanța se va baza în Liga Națională în sezonul următor. Gabriela Mărginean, singura jucătoare din România care a fost aleasă în draftul WNBA, liga profesionistă nord-americană și Ioana Ghizilă, triplă campioană a României și cea mai bună jucătoare autohtonă din sezonul trecut, vor face parte din lotul CSM Constanța în sezonul 2023-2024.

 

Constanța a găzduit pentru a cincea oară consecutiv un turneu de calificare pentru Campionatele Europene de Baschet 3×3. Evenimentul a fost susținut Mastercard, Horizon, Catena, Celco, Solid House, Curățenie Profi, ENG Free, Domeniile Ovidiu, Sophie Patiserie, Radio România Constanța și Stirom LTD. Parteneri globali ai evenimentului: Wilson – mingea oficială de 3×3 și Peak – partener tehnic pentru echipament sportiv.