Extern

Scoici gigantice în valoare de 25 milioane dolari confiscate în raid

În Filipine au fost confiscate aproximativ 200 de tone de scoici gigant recoltate ilegal în valoare de aproape 25 de milioane de dolari (18 milioane de lire sterline).

Sechestrul este unul dintre cele mai mari transporturi vreodată din speciile pe cale de dispariție.

Patru suspecți au fost arestați pe o insulă din provincia Palawan, protejată ecologic.

Scoicile uriașe pot crește peste un metru și pot cântări până la 250 kg. Ele sunt văzute ca fiind vitale pentru ecosistemul marin local.

Filipine găzduiește majoritatea speciilor gigantice de scoici tropicale din lume.
Jovic Fabello, purtător de cuvânt al Consiliului Palawan pentru Dezvoltare Durabilă, a declarat că printre obuzele confiscate se numără Tridacna gigas, cea mai mare scoică din lume.

„Luarea scoicilor uriașe din habitatul lor natural este o formă de infracțiune intergenerațională”, a declarat el pentru agenția de știri AFP.

„Va afecta permanent ecosistemul marin și generațiile viitoare vor fi private de beneficiile care decurg din acesta”, a adăugat el.

Tridacna gigas conține alge marine, care sunt o sursă de hrană pentru multe dintre speciile de pești consumate de oameni. Sunt din ce în ce mai vulnerabili la braconaj, atât pentru carne, cât și pentru scoici, care sunt folosite ca înlocuitor al fildeșului în bijuterii și decorațiuni.

În Filipine, uciderea speciilor pe cale de dispariție poate duce la pedepse cu închisoarea de până la 12 ani și amenzi de până la un milion de pesos (15.000 de lire sterline).
sursa