Poză de cottonbro studio pe Pexels.com
Obiectivele financiare se pot atinge în timp, însă ai nevoie de răbdare, planuri bine puse la punct şi o gândire strategică. Contează mult cum te raportezi la bani, dar şi ce planuri ai cu aceştia. Spre exemplu, strategia pentru a-ţi deschide un business e diferită de strategia pentru a-ţi achiziţiona o casă sau a economisi pentru pensie.
Citește și: Credit pentru afaceri mici și mijlocii: soluții financiare accesibile pentru antreprenori
În cazul în care vrei să îţi atingi obiectivele financiare mai uşor, găseşti mai jos câteva sfaturi de folos
Setează-ţi corect obiectivele
Ce faci mai întâi când vrei să-ți atingi obiectivele financiare? Stabileşti care sunt acestea. Obiectivele financiare pot fi diferite de la persoana la persoană. Unii îşi doresc să călătorească de 5 ori pe ani, alţii să îşi cumpere o casă. Unii vor să investească pentru pensie, alţii să îşi deschidă o afacere. Contează să decizi din timp ce anume îţi doreşti când vine vorba de bani şi să gândeşti un plan pe termen lung.
Citește și: Americanii preiau controlul asupra Artrom Steel Tubes: România devine o forță pe piața mondială
Stabileşte un buget pentru fiecare categorie de cheltuieli
Lunar, stabileşte un buget pentru fiecare categorie de cheltuieli, care să reflecte dorinţele tale din punct de vedere financiar. Să zicem că vrei să economiseşti 1000 de lei lunar. Ei bine, bugetul pe care îl alcătuieşti trebuie să se învârtă în jurul respectivei dorinţe. Începe cu cheltuielile esenţiale: chirie, facturi, mâncare, sănătate, iar mai apoi concentrează-te pe restul tipurilor de cheltuieli, de la haine la ieşiri sau vacanţe. Bugetul pe care îl stabileşti trebuie să fie realist şi adaptat veniturilor tale.
Transformă economisitul într-o rutină
Să economiseşti bani merită să devină o rutină în viaţa ta. De ce? Pentru că acest obicei chiar te va ajuta pe termen lung să îţi îndeplineşti obiectivele financiare. Nu trebuie să începi cu sume mari. Poţi să economiseşti şi 50 de lei pe lună, 100, 200, 1000 sau 5000, în funcţie de posibilităţile tale.
Dacă îţi doreşti poţi chiar să investeşti o parte din banii pe care-i economiseşti. Desigur, dacă nu ai cunoştinţe în domeniu, e bine să ceri sfatul unui broker autorizat.
Foloseşte creditele inteligent
Creditele la bancă te pot ajuta să îţi îndeplineşti mai uşor obiectivele, dacă le foloseşti în mod inteligent. Primul pas este să optezi pentru bănci de încredere şi să selectezi cea mai bună ofertă dacă decizi să iei creditul. Mai apoi, ai grijă să nu te îndatorezi mai mult decât este cazul. E de preferat să faci rabat de la anumite dorinţe decât să acumulezi prea multe datorii.
De asemenea, foloseşte creditele doar pentru a ajunge mai uşor la obiective reale, nu pentru mici plăceri. Spre exemplu, nu e o idee strălucită să faci credit pentru un smartphone scump sau o haină de blană, însă te poţi gândi la un credit dacă vrei să îţi cumperi o casă sau să îţi extinzi afacerea. Poţi alege creditul de nevoi personale de pe bsgcredit.ro dacă vrei un împrumut pentru a-ţi mobila apartamentul, pentru studii sau pentru a investi în afacerea ta.
Înainte de a trece la acţiune când vine vorba de planuri financiare, stabileşte-ţi atent obiectivele. Apoi, transformă economisitul într-o rutină, stabileşte un buget pentru fiecare categorie de cheltuieli şi foloseşte creditele inteligent, doar atunci când ai cu adevărat nevoie de ele.