Social

ŞOC pentru românii care vor să-şi cumpere o locuinţă

ŞOC pentru românii care vor să-şi cumpere o locuinţă

Veşti proaste pentru românii aflaţi în căutarea unei locuinţe. Programul „Prima Casă” ar putea să dispară după noile modificări legislative, taxa pe activele bancare fiind cea care ar face acest produs perdant pentru bănci. 

Votarea bugetului de stat pe 2019 va aduce probabil şi aprobarea plafonului pentru reînceperea derulării programului Prima Casă, chiar dacă acum va fi impusă limită de vârstă şi un nivel mai mare al avansului. 

Numai că nu se ştie câte bănci vor mai participa la acest program. Chiar dacă au garanţia statului şi implicit sunt obligate să constituie provizioane mai mici, datorită faptului că acest produs a devenit neprformant, toate băncile ar trebui să renunţe la distribuirea sa, scrie b1.ro

Mai exact, toate ofertele existente în piaţă au o dobândă de maximum 5,5%, în condiţiile impuse de legislaţia programului. 

După introducerea „taxei pe lăcomie”, costurile – oricum mari – ale acestui produs au ajuns la minimum 7,5%, ceea ce înseamnă că băncile ar accepta să dea credite „Prima Casă” cu o pierdere asumată de minimum 2%.

O serie de bănci au decis deja să restrângă mai rapid decât trebuia reţeaua bancară, (în general reduc într-un an ceea ce era prevăzut a se întâmpla în doi sau trei ani), stoparea oricărui tip de investiţii şi odată cu acestea punerea în ecuaţie a unor programe cu garanţie guvernamentală, care între timp au devenit neprofitabile şi chiar generatoare de pierderi.
Un astfel de exemplu îl constituie chiar programul „Prima Casă”.