Actualitate

Specialiștii explică care sunt șansele ca în România să se producă un cutremur de peste 7 grade

Cutremurul din Turcia a îngrozit întreaga omenire. În România, un seism cu magnitudinea de peste 6 grade pe Scara Richter nu s-a mai produs din 2004, iar cu o magnitudine de peste 7 din 1990.
Turcia este în doliu pentru o perioadă de 7 zile după tragedia care a făcut un adevărat prăpăd în Gaziantep și Adana. România a trimis o serie de ajutoare în Turcia, iar 8 români au fost repatriați în cursul zilei de marți.
Catastrofa a declanșat o serie de întrebări în rândul populației din România, cea mai mare dintre ele fiind dacă ar exista riscul ca o astfel de tragedie să se producă și la noi în țară. Seismologul Mihai Diaconescu ne-a explicat care sunt aceste șanse și a lămurit, în exclusivitate, legătura dintre cutremurele din Turcia și seismele înregistrate luni dimineața în Vrancea.

Acesta ne-a explicat faptul că în România nu s-a mai produs un cutremur de intensitate mai mare de 6 din 2004, iar unul mai mare de 7 din 1990.Astfel că șansele ca țara noastră să se confrunte cu un astfel de cutremur sunt destul de mari.
Seismologul Mihai Diaconescu ne-a vorbit, în exclusivitate, despre șansele ca un cutremur mai mare de 7 să se producă și în România. Având în vedere că în zona Vrancei nu s-au mai înregistrat astfel de cutremure de mai bine de 10 ani, șansele sunt foarte mari.
Șansele sunt destul de mari, ținând cont de faptul că activitatea seismică în ceea ce privește cutremurele cu magnitudine de peste 6 este practic inexistentă în zona Vrancea, din 2004, iar cutremur peste 7 a fost în 1990.

Șansele ca și noi să avem un cutremur de peste 7 sunt destul de mari“, a mărturisit el.
Bucureștiul are numeroase clădiri “cu bulină”, imobile care riscă să cadă în cazul unui cutremur. Seismologul Mihai Diaconescu spune încă nu trebuie să privim lucrurile dintr-o perspectivă panicardă. După 1977 constructorii au un ghid foarte clar și norme precise în funcție de care să construiască, iar acestea trebuie să fie respectate.

sursa