Taxă pe ambalaje: Românii, obligați să achite o garanție de 50 de bani pentru sticlele, PET-urile și dozele din aluminiu cumpărate

Ministerul Mediului a pus în dezbatere publică un act normativ care reglementează returnarea sticlelor de plastic și a dozelor de aluminu în magazine, pentru reciclare.

Cum funcționează taxă pe ambalaje

Citește și: Trei persoane din comuna Crasna, reținute pentru lovire și tulburarea ordinii publice

Practic, sticlele reutilizabile de apă, bere şi suc, dar și PET-urile și dozele de aluminiu vor putea fi returnate din 2021. La fiecare achiziție a prodeuselor ambalate în astfel de recipiente veți achita cu 50 de bani mai mult, sumă ce va reprezinta garanția pentru reciclare. Sticla goală și curată va putea fi returnată, iar cei 50 de bani achitați inițial vor fi restituiți, în baza bonului fiscal.

„Odată cu implementarea acestui sistem, România va ieşi din paradoxul în care se găseşte astăzi: pe de-o parte o ţară sufocată de deşeuri iar, pe de altă parte, o ţară în care industria reciclatoare importă materie primă ca să supravieţuiască. Anual, îngropăm aproape 6 milioane de tone de deşeuri care, în loc să ajungă în industrie, ajung depozitate la groapa de gunoi. Acesta este şi motivul pentru care datele reciclării azi în România sunt infime: doar 14% la nivel naţional”, a declarat ministrul Mircea Fechet, joi, într-o conferinţă de presă.

Citește și: Autocisternă încărcată cu benzină răsturnată la intrarea în Fălticeni dinspre Spătărești: Trafic deviat și intervenție de urgență

România trebuie să recicleze mai mult

România, potrivit angajamentelor luate în faţa Comisiei Europene, trebuie să întreprindă toate măsurile necesare implementării unor instrumente economice. De la 1 ianuarie, va fi nevoită să plătească o taxă către Uniunea Europeană pentru cantitatea de plastic pe care o introduce pe piață și nu o reciclează.

Citește și: Două adolescente dispărute fără urmă în timp ce mergeau spre liceu în Jibou

sursa