Auto

Toate mașinile vor fi dotate cu avertizare sonoră

De la 1 iulie 2024, o nouă directivă a Uniunii Europene impune producătorilor de mașini instalarea unui sistem special denumit „Intelligent Speed Assistance” (ISA), menit să asiste inteligent șoferii în cazul depășirii limitei de viteză legală scrie romaniatv.net

Acest sistem va utiliza avertizări sonore pentru a alerta șoferii atunci când aceștia conduc cu o viteză peste limita admisă.

Baza acestei obligații este Regulamentul UE 2021/1958, iar mașinile înmatriculate pentru prima dată în UE vor trebui să fie echipate cu ISA. Obiectivul acestui sistem este să contribuie la creșterea siguranței rutiere prin avertizarea șoferilor în timp util cu privire la depășirea vitezei legale.

Cu toate acestea, implementarea ISA nu este lipsită de controverse. Unii șoferi consideră semnalele sonore de avertizare enervante, mai ales dacă nu există o limită de toleranță, iar sistemul poate emite avertismente chiar și atunci când diferența de viteză depășește cu puțin limita legală. O altă problemă este reprezentată de recunoașterea incorectă a semnelor de circulație din cauza hărților învechite utilizate de ISA, alimentate de datele furnizate de navigatorul GPS.

Profesorul Andre Seeck, director la Institutul Federal de Cercetare a Autostrăzilor (BASt), a subliniat că actualizarea hărților durează aproximativ un an și jumătate pentru mașinile de serie, ceea ce poate duce la informații neactualizate și avertismente false.

Industria auto este acum provocată să găsească un echilibru între creșterea siguranței în trafic și evitarea disconfortului sau distragerii atenției șoferilor cauzate de semnalele sonore constante.