Retete culinare

Vinete toxice: când devin vinetele periculoase pentru sănătate

Află când devin vinetele toxice: semnele care îți arată că vinetele sunt toxice și nu trebuie să le consumi.

Vinete toxice: Vinetele sunt foarte populare in bucataria romaneasca, stand la baza multor preparate delicioase precum zacusca, chiftelute, salate, musaca, sau tarte. Putina lume stie insa ca, negatite corect, vinetele pot deveni toxice si pot fi nocive pentru organismul uman.

Iata la ce trebuie sa fii atent atunci cand alegi si gatesti vinetele, pentru a nu avea surprize neplacute:
Ca si cartofii vinetele au un continut ridicat de solanina, substanta care poate avea efecte neplacute asupra organismului uman. Ingerarea in cantitati mari a solaninei poate provoca febra, transpiratie, somnolenta, confuzie, stari de voma, greata, dureri de cap si crampe stomacale. Mai mult, consumul regulat de solanina poate duce chiar si la aritmie cardiaca si stop cardiorespirator.
Cand alegi vinetele pentru gatit, asigura-te ca ele sa fi ajuns la maturitate si sa nu fie tinere; vinetele tinere au un continut mai ridicat de solanina.

De asemenea, incercati sa alegeti vinete de dimensiuni mai mici sau potrivite, si nu mari. Evita si vinetele care au culoarea verde pe coaja, chiar daca aceasta este pe o suprafata mica.

Este foarte important si felul in care gatesti vinetele. Nu le praji niciodata, deoarece prin prajire vinetele genereaza substante toxice si devin cancerigene. Este recomandat sa le coci la flacara sau in cuptor. Mare atentie: dupa copt lasa vinetele la scurs, vei observa ca zeama care iese din ele este amara, semn al prezentei solanine.

Un alt truc foarte important: dupa ce fierbi vinetele asigura-te ca nu refolosesti apa in care au stat si ca le scurgi foarte bine inainte de gatire. Solanina este solubila in apa, iar fierberea indeparteaza aproape complet aceasta substanta.

Exista anumite categorii de persoane care nu ar trebui sa consume vinete, sau care ar trebui sa limiteze consumul de vinete din cauza continutului de solanina.

Copiii, persoanele alergice si cei cu afectiuni articulare spre exemplu, ar trebui sa manance o cantitate moderata de vinete. Persoanele care au probleme cu reumatismul ar trebui sa evite vinetele, deoarece alcaloizii din componenta lor au o actiune inflamatoare.

sursa