Extern

Zelenski a anunțat că Ucraina nu va mai avea relații diplomatice cu Siria

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunţat miercuri seara încetarea relaţiilor diplomatice cu Siria, după ce regimul de la Damasc a recunoscut independenţa republicilor separatiste proruse Doneţk şi Lugansk, susţinute de Moscova din 2014, relatează AFP.

Șeful statului a făcut anunțul printr-un videoclip postat pe canalul de telegram.

„Nu vor mai exista relații între Ucraina și Siria”, a menționat președintele, subliniind că „presiunea pentru sancțiuni” împotriva Damascului, aliatul Rusiei, „va fi și mai mare”.
„Este un fapt nesemnificativ”, a dăugat el, amintind de semnarea, cu Bruxelles-ul, a unui acord pentru un regim de „transport fără viză” pentru mărfurile care vin din Ucraina în Uniunea Europeană.

Siria- un aliat al Rusiei
Tot miercuri, Siria, un aliat al Rusiei, a anunțat că recunoaște independenţa republicilor separatiste proruse Doneţk şi Lugansk din Ucraina, devenind astfel prima ţară străină care face acest lucru. Doar Moscova a recunoscut, în februarie, independența celor două regiuni din estul Ucrainei.

Nu este prima „faptă” a Siriei. În 2018, Damascul a recunoscut independenţa regiunilor separatiste Abhazia şi Osetia de Sud în Georgia.

sursa