Extern

Rușii au propus ca Volodimir Zelenski să rămână președintele Ucrainei, dar, doar de formă

La negocierile de luni dintre delegația rusă și cea ucraineană, rușii au propus ca Volodimir Zelenski să rămână președintele Ucrainei, dar doar de formă, iar premier să fie numit Yuriy Boiko, o marionetă a Kremlinului, scrie Christo Grozev, directorul publicației Bellingcat, citând două surse apropiate de discuții. Zelenski a respins pretențiile puse de ruși în schimbul încetării războiului.

Ce au cerut rușii Ucrainei în schimbul încetării atacurilor
Două persoane apropiate de negocierile Rusia – Ucraina mi-au spus că Rusia a propus ca Zelenski să rămână de formă președinte, dar Rusia să-l pună premier pe Boiko, Ucraina să recunoască Donețk și Luhansk și pierderea Crimeii și să renunțe la obiectivul de a intra în NATO – a scris Christo Grozev, pe Twitter.

Acesta a mai precizat că Zelenski le-a spus rușilor un „nu” ferm.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, a declarat că Rusia a prezentat o serie de condiții pentru o încetare „imediată” a focului, chiar înainte de a treia rundă de discuții.

Potrivit acestuia, Rusia solicită Ucrainei să recunoască anexarea Peninsulei Crimeea de către Moscova, realizată în 2014 în urma unui referendum ilegal, și independența teritoriilor separatiste din regiunea Donbas, Lugansk și Donețk. De asemenea, Rusia mai vrea ca Ucraina să-și treacă în Constituție că va rămâne neutră, adică nu va adera nici la UE, nici la NATO.

În paralel, Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a declarat, luni, că Uniunea Europeană pregătește noi sancțiuni împotriva Rusiei

sursa