Extern

72 de români, blocați în Maroc

Situație dificilă pentru românii care și-au petrecut vacanța în Maroc, în aceste zile. Din cauza variantei Omicron, autoritățile au decis brusc să închidă granițele, respectiv să suspende toate zborurile de pasageri către și dispre regat, pentru o perioadă de două săptămâni. Măsura a intrat în vigoare azi noapte.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de la București a anunțat că are în vedere soluționarea problemelor cu privire la cetățenii români, 72 la număr.

Măsurile anunțate de MAE
MAE informează că Ambasada României la Rabat a efectuat, în regim de urgență, demersuri pentru identificarea unor zboruri alternative de deplasare spre țară, eforturi care continuă și la acest moment. De asemenea, misiunea diplomatică se află în dialog permanent cu cetățenii români afectați și autoritățile locale și acordă asistență consulară, conform competențelor și cu respectarea măsurilor adoptate de autoritățile statului de reședință în contextul pandemiei de COVID-19.
În același timp, MAE subliniază că autoritățile marocane permit, cu titlu excepțional și în baza unei autorizări speciale, operarea, în continuare, a unor zboruri înspre și dinspre Maroc. În acest context, MAE recomandă cetățenilor români ale căror zboruri au fost anulate să verifice disponibilitatea biletelor la companiile aeriene care operează în continuare zboruri în Maroc. Totodată, misiunea diplomatică va informa în mod constant, inclusiv pe pagina de Facebook a misiunii, cu privire la zborurile autorizate. La acest moment, companiile care operează zboruri în continuare sunt Air France și Transavia.

Date de contact pentru românii blocați în Maroc
Ministerul Afacerilor Externe amintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Rabat:

+212 537 72 14 93;

+212 537 20 74 01.

Apelurile sunt redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al misiunii diplomatice +212 67 99 77 75.

sursa