Programate inițial pentru prima parte a anului, alegerile locale din 2020 încă se lasă așteptate. Precum alte activități, sportive, culturale și politice deopotrivă, scrutinul pentru scaunul de primar a fost dat peste cap de pandemia de coronavirus, care a atras după sine o serie de restricții specifice cu scopul de a limita pe cât posibil răspândirea COVID-19. Acum că măsurile devin tot mai relaxate, iar numărul de noi îmbolnăviri pare să nu înregistreze creșteri prea abrupte, momentul pare tot mai aproape, iar recent Curtea Constituțională a României avea să readucă în prim plan subiectul, în condițiile în care a tranșat atât speța privind mandatele aleșilor locali, cât și pe cea privind stabilirea datei de desfășurare a votului. A mai fost nevoie doar de consensul partidelor parlamentare, care între timp s-a și realizat – un proiect de lege inițiat de Marcel Ciolacu (PSD), Călin Popescu-Tăriceanu (ALDE) și Florin Roman (PNL) stipulează că mandatele aleșilor locali vor fi prelungite până la 1 noiembrie 2020, astfel că alegerile pot fi organizate cel mai târziu în luna octombrie, la o dată ce va fi stabilită de Parlament.
Alegerile locale din 2020, date peste cap de criza COVID-19. Ce a hotărât CCR în 3 iunie
Citește și: Accident rutier grav la Sălsig: șofer beat și recent reintrat în posesia permisului, găsit încarcerat
CCR a decis, în 3 iunie, că ordonanța de urgență prin care au fost prelungite mandatele aleșilor locali este neconstituțională, pentru că un astfel de demers se face doar un Parlament, instituție pusă acum în situația de a da, până la final de 2020, un act normativ prin care să abroge ordonanța în cauză, iar ulterior să dea o nouă lege prin care să extindă perioada de ocupare a funcției pentru primari, consilieri județeni și locali, care ar fi expirat în iunie.
„Deciziile Curții Constituționale sunt obligatorii de la data publicării în Monitorul Oficial. Din acel moment, Guvernul mai are la dispoziție 45 de zile să pună de acord legea declarată neconstituțională cu decizia CCR. În vremea asta, vor trebui să facă eforturi să rezolve problema. Să facă urgent alegeri sau să pună de acord legislația, să facă o lege de prelungire a mandatelor primarilor pentru că spune că se poate prelungi doar prin lege. Legea trebuie să fie votată, ulterior, în Parlament. Asta era normal pentru că nu poți să faci cum vrei tu”, a afirmat Augustin Zegrean, fost președinte al CCR, în direct pe B1 TV.
Citește și: Incident șocant în București: Trei picioare amputate furate de la Spitalul Cantacuzino
Întrebat dacă este firesc ca Parlamentul să prelungească mandatele unor aleși prin lege, el a explicat: „Până la adoptarea Codului Administrativ, lucrul ăsta nu se putea face. În 2012 au vrut să prelungească mandatul aleșilor locali și Curtea a spus atunci că nu se poate. În Constituție nu scrie nimic despre cine, cum și când face asta. Spune că mandatul este de patru ani. În general, Constituția nu vorbește mult despre alegeri. (…) Acum, în Codul Administrativ scrie că poate fi prelungit mandatul aleșilor locali prin lege. Dar acest Cod Administrativ a fost adoptat, el însuși, printr-o ordonanță de urgență care a fost atacată la CCR și Curtea a respins sesizarea și a declarat Codul ca fiind constituțional”,
Pe fondul crizei COVID-19, Parlamentul adopta un proiect de lege, în mai 2020, prin care prelungea mandatele aleșilor locali până la finalul anului. Totuși, în același act normativ stipula că Legislativul este cel care stabilește data alegerilor prin lege organică – contrar cutumei de până acum – cu cel puțin 75 de zile înainte de vot. PNL ataca legea la CCR.
Citește și: O mamă și fiul ei uciși în Bihor: suspectul, un recidivist, identificat în arest pentru viol
sursa