Extern

Ambasadorul UE din Sudan atacat în propria casă

Ambasadorul UE în Sudan a fost atacat în casa sa din Khartoum, în timp ce luptele continuă în țara cuprinsă de violențe după o lovitură militară

Anunțul a fost făcut de înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe, Josep Borrell. Acesta nu a dat alte detalii despre atac și nici nu a precizat dacă ambasadorul a fost sau nu rănit.

Securitatea locațiilor diplomatice și a personalului diplomatic este o responsabilitate principală a autorităților sudaneze și o obligație conform dreptului internațional”, a spus el.

Aambasadorul UE în Sudan este Aidan O’Hara, un diplomat irlandez. Violențele din Sudan au escaladat, în condițiile în care facțiunile rivale au respins apelurile de încetare a focului. Cel puțin 97 de civili au fost uciși în luptele dintre armata Sudanului și gruparea paramilitară RSF și peste 350 au fost răniți.

Organizația Mondială a Sănătății a atras atenția că există o criză de sânge și echipamente pentru transfuzie în spitalele din capitala țării. Luptele dintre armata sudaneză, condusă de Abdel Fattah al-Burhan, care este și liderul de-facto al țării și gruparea paramilitară RSF, condusă de Mohamed Hamdan Dagalo, zis Hemedti, au început sâmbătă dimineață în capitala Khartoum și s-au extins în mai multe orașe. Imaginile din satelit arată daunele aduse deja infrastructurii din Khartoum de atacurile aeriene.

Podul Kobar a fost în flăcări după un bombardament. De asemenea, au fost văzuți nori de fum uriași care se ridică de pe aeroportul internațional din Khartoum.

sursa