Extern

Ambasadorul UE la Moscova: „Există o dezbatere despre folosirea armelor nucleare tactice”

Markus Ederer, șeful Delegaţiei Uniunii Europene în Rusia, a afirmat că Kremlinul are în vedere utilizarea tactică a armelor nucleare, în scopul dezamorsării conflictului din Ucraina.

Ideea folosirii acestora se are în vedere pentru a descuraja inamicul, în cazul în care continuă să progreseze
„Există o dezbatere despre folosirea armelor nucleare tactice”
Șeful Delegaţiei Uniunii Europene în Rusia a mai susținut că există o schimbare în „ formularea strategiei de securitate a Rusiei”, însă UE nu are „agenți de informații” care să furnizeze date exacte despre folosirea armelor nucleare.
„În anumite cercuri există o dezbatere despre folosirea armelor nucleare tactice. Nu este vorba despre un „Armaghedon” nuclear, ci de a arăta că, dacă inamicul continuă să progreseze, armele nucleare sunt o opţiune”, a spus acesta.

„Nu ştiu dacă vor fi folosite arme nucleare, nu spun asta îndeosebi acum în contextul actual”, a subliniat acesta.

„Nu cred că aceste discuţii de pace fac parte dintr-un plan în care diplomaţia prevalează”
Markus Ederer mai apreciază că discuțiile de pace nu vor genera rezultate pozitive, atât timp cât Kremlinul merge pe calea „escaladării”, în defavoarea diplomației.

„Kremlinul merge pe calea escaladării şi nu cred că aceste discuţii de pace fac parte dintr-un plan în care diplomaţia prevalează”, a spus el despre actualele convorbiri între delegaţiile rusă şi ucraineană.

„Preşedintele rus nu este dispus să se vadă învins pe câmpul de luptă, aşa că întrebarea este cum să ieşim din această dinamică de escaladare”, a afirmat ambasadorul european, potrivit căruia „nu ar trebui să subestimăm gradul de escaladare la care preşedintele rus este dispus să meargă”.

sursa